Обратно към пълната версия на статията »

Плевнелиев: Пристрастен съм само към българските интереси

Плевнелиев: Пристрастен съм само към българските интереси
Новият български президент Росен Плевнелиев обеща да бъде „пристрастен“ единствено към българските национални интереси. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Новият български президент Росен Плевнелиев обеща да бъде „пристрастен“ единствено към българските национални интереси.

„Съзнавам голямата лична отговорност и тази на институцията. Ще бъда президент на всички български граждани. Ще отстоявам надпартийността на институциите. Няма да забравя поетите ангажименти и не се страхувам да поема нови“, заяви президентът Росен Плевнелиев в първото си слово като държавен глава на Република България, след като положи клетва в Народното събрание.

„Ще осигурявам постоянна прозрачност и отчетност на свършеното, защото съм за граждански контрол над дейността на политиците. Ще съдействам за отваряне на институциите, защото проблемите трябва да се решават с участието на хората“, обеща още Плевнелиев.

Той се обърна към всички демократично избрани досега президенти на републиката – Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов, които присъстват в пленарната зала, с думите:

„Вие работихте за успешния преход на България към модерна демокрация. Вие се стремяхте да утвърдите авторитета на институцията в страната и по света и аз ви благодаря за това. Сигурен съм, че ще продължите да работите заедно с всички нас за една по-добра България“.

Плевнелиев допълни, че за него да си президент, не е въпрос единствено на пост – това е кауза.

Росен Плевнелиев заяви, че не очаква да бъде обичан от всички български граждани, но държи да бъде компетентен и да си свърши добре работата.

„Влизам в президентството не за да упражнявам самоцелна власт. Няма да участвам в политически интриги, няма да преча и ще бъда политически арбитър“, заяви президентът Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #президент #ГЕРБ #Маргарита Попова #Желю Желев #Петър Стоянов