Обратно към пълната версия на статията »

България още търси нефт в Черно море

България още търси нефт в Черно море
Правителството одобри откриването на конкурс за издаване на разрешение за търсене на нефт и природен газ на втори терен от черноморския шелф. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Втори терен от черноморския шелф на България ще бъде пуснат за дълбоководно сондиране при търсене на нефт и газ, реши кабинетът „Борисов“.

В сряда правителството одобри откриването на конкурс за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта „Блок 1-19 Свети Атанас“ (1318 кв.км), която се намира край Варна, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Целта е чрез нови геоложки технологии за изследване на генерационния потенциал на скалите и миграционните процеси на въглеводородите да се избере поне една локация за прокарване на търсещ сондаж“, гласи съобщението на Министерския съвет.

По неофициална информация интерес към площта е проявила австрийската компания OMV, която преди време е извършвала проучвателни дейности в региона, предаде „Медиапул“. По други данни в конкурса може да участва и американската компания „Шеврон“, която спечели конкурса за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна България край Нови пазар.

Провеждането на конкурса ще отнеме поне година, тъй като обявление за организацията, сроковете за провеждане, цената на конкурсните документи и депозита за участие ще бъдат публикувани и в официалния вестник на Европейския съюз.

Първият терен за дълбоководно проучване и търсене на нефт и газ е край Силистар и там трябва да работи избраното през януари тази година дружество „Ледербел БГ“, което е съсобственост на сочения в медиите като близък приятел на бившия енергиен министър Румен Овчаров и шеф на консултантската фирма „Фронтиер“ Красимир Георгиев, припомня изданието.

#Министерски съвет #конкурс #разрешение #сондаж #нефт #газ #шелф #Черно море #Европейски съюз