Обратно към пълната версия на статията »

Емигрантски пари и еврофондове крепели икономиката

Емигрантски пари и еврофондове крепели икономиката
За 11-те месеца на миналата година преките чуждестранни инвестиции у нас са едва 740 млн. евро – почти двойно по-малко в сравнение с януари–ноември 2010 г., сочат данните на БНБ, огласени вчера. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Българската икономика се крепи предимно на парите от еврофондовете и тези, които емигрантите в чужбина пращат на роднините си, сочат статистически данни.

Чуждите инвестиции продължават да намаляват драстично, а икономиката ни все повече се крепи на усвояването на еврофондовете и на парите, които работещите в чужбина пращат на близките си или влагат в имоти, коли и бизнес в родината, пише вестник „Класа“, позовавайки се на статистиките на БНБ, НСИ и правителството.

За 11-те месеца на миналата година преките чуждестранни инвестиции у нас са едва 740 млн. евро – почти двойно по-малко в сравнение с януари–ноември 2010 г., сочат данните на БНБ, огласени вчера.

1/7 от тази сума се дължи на приватизацията на холдинга „Булгартабак“. Прогнозата на кабинета, че през 2011 г. ще успее да привлече 1.9 млрд. евро задгранични капитали, очевидно е била съвсем несъстоятелна.

Средствата, които се полагат на България като член на ЕС, все повече засенчват чуждите инвестиции въпреки засечките с усвояването.

Според последните данни на БНБ т.нар. текущи трансфери, към които се причисляват приходите от еврофондове и емигрантските пари, са достигнали 1.6 млрд. евро.

Преките чужди инвестиции са толкова малко, че вече са на път да останат и зад средствата, които емигрантите пращат в България.

По данни на БНБ към края на октомври у нас са влезли 680 млн. евро емигрантски пари, а за цялата 2011 г. се очаква сумата да надмине 760 млн. евро – близо до резултата за 2010 г.

При това тази статистика не обхваща неофициалните трансфери – необявените пари, които гастарбайтерите изпращат „на ръка“ по приятели и познати в родината.

Според икономиста Красен Станчев трансферите на емигрантите към България са съществена част от икономиката – те движат около 10% от пазара на недвижими имоти и динамиката на жилищното строителство.

„Тези преводи са равни на около 80% от всички трансфери от централния бюджет към НОИ и около 60% от разходите на бюджета за образование“, изчисли неотдавна експертът.

#икономика #еврофондове #емигранти #Красен Станчев #икономист #инвестиции