Обратно към пълната версия на статията »

Гърция упорито ще прави референдум

Гърция упорито ще прави референдум
Гръцкият кабинет одобри идеята на премиера Папандреу (в средата) за референдум по международния спасителен заем. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На продължило седем часа извънредно заседание гръцкото правителство единодушно подкрепи изненадващото решение на премиера Георгиос Папандреу да се организира референдум по спасителния финансов план на ЕС за Гърция.

На излизане от заседанието някои министри заявиха, че са изразили критики към инициативата на Папандреу, но са решили да подкрепят правителството, което очаква вот на доверие към парламента в петък, предаде БНР.

Правителственият говорител Елиас Мосиалос заяви, че референдумът ще се състои възможно най-скоро, щом бъдат формулирани основните положения на споразумението по спасителния финансов план.

По-рано в изявление на канцеларията на премиера бе посочено, че „референдумът ще бъде ясен мандат и ясно послание в Гърция и извън нея за европейския курс на страната и участието й в еврозоната“.

Междувременно холандският финансов министър Ян Кейс де Яхер заяви, че решението за референдум поставя под въпрос отпускането на шестия транш от международната помощ за Гърция.

Изненадващото решение за референдума поставя под въпрос дали гръцкият държавен дълг ще може да влезе в поносими рамки, ако гърците гласуват с „не“ на спасителния план на ЕС, посочи Де Яхер пред холандския парламент.