Обратно към пълната версия на статията »

Кюрдите към Ердоган: Избирайте - война или мир!

Кюрдите към Ердоган: Избирайте - война или мир!
Прокюрдската Партия за мир и демокрация свика протестни шествия в цялата страна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кюрдите в Турция поставиха ултиматум на правителството на премиера Реджеп Ердоган - война или мир.

Кюрдите остро критикуваха намесата на полицията в техния мирен митинг в град Диарбекир  в неделя и призоваха правителството да направи необходимите стъпки за разрешаването на кюрдския проблем, информира Анадолската агенция, цитирана от "Фокус".

Заместник-генералният председател на легалната кюрдска Партия на мира и демокрацията (ПМД) Гюлтан Къшанак направи изявления за медиите пред сградата на областното ръководство на партията в Диарбекир, в които обърна внимание, че в неделя полицията е нарушила правата за мирни демонстрации, които произтичат от самата демокрация и отправи апел към правителството: „Нека правителството да вземе решение за това: разрешение на кюрдския проблем, мир ли, демократична политика ли иска; или пък иска война, сражения, фашизъм. Нека вземе решение по тази дилема. Съгласно това ние ще формираме нашето решение и ще продължим по нашия път",

Докато говореше Гюлтан Къшанак се извини, че гласът й е пресипнал – следствие от безразборно хвърляните от полицията газови бомби.

Протестиращи кюрди влязоха в сблъсък със силите за сигурност в Югоизточна Турция в неделя преди планирани протести, имащи за цел да бъде засилен натискът върху правителството на Ердоган да започе реформи, предаде Ройтерс.

Неколкостотин протестиращи запалиха гуми и затвориха главен път близо до град Джизре, в окръг Шърнак. Някои от демонстрантите хвърляха по полицията запалителни бомби, а полицаите използваха в отговор водни струи и сълзотворен газ.

Сблъсъците стават, след като в петък силите за сигурност убиха кюрдски демонстрант и раниха десет души, откривайки огън срещу група, протестираща против строежа на нов жандармерийски участък в окръг Диарбекир, където живее преобладаващо кюрдско население.

Прокюрдската Партия за мир и демокрация свика протестни шествия в цялата страна.

Анализатори алармират за опасност от повишаване на напрежението.

#Ердоган #Турция #кюрди #Диарбекир #протест #демонстранти