Обратно към пълната версия на статията »

Миньорите са в стачна готовност

Миньорите са в стачна готовност
По последни данни близо 1300 души от работещите в „Мини Марица-изток“ са пуснати в платен отпуск заради липсата на работа. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Миньорите остават в готовност за протести, обяви председателят на федерацията на независимите синдикати на миньорите Валентин Вълчев, цитиран от Дарик.

Миналата седмица миньорите от „Подкрепа“ заплашиха, че ще организират протести, митинги и блокиране на пътища, ако до 28 юни „не се промени моделът на поведение на управляващата върхушка“.

Промените в закона за енергетиката, които би трябвало да бъдат гласувани в сряда от Народното събрание, ще дадат глътка въздух на сектора, но без сериозни инвестиции ситуацията няма да се промени драстично, предупреждава Вълчев.

Според него намаление на цената на тока с 5% също няма да помогне за трайно разрешаване на кризата.

По последни данни близо 1300 души от работещите в „Мини Марица-изток“ са пуснати в платен отпуск заради липсата на работа. „Ситуацията там продължава да е взривоопасна“, предупреди председателят на федерацията на независимите синдикати на миньорите.

Той разкритикува направените през миналата седмица промени в ръководството на Българския енергиен холдинг.

„Не може едно лице, което съди миньорите заради протестни и стачни действия от януари 2012 г. да бъде в енергийния холдинг. За нас тези промени са неприемливи", категоричен бе Вълчев.

#миньори #стачка #"Подкрепа" #Валентин Вълчев