Обратно към пълната версия на статията »

Борисов: За корупцията се говори открито

Борисов: За корупцията се говори открито
„Днес за корупцията се говори открито, а не шепнешком“, заяви премиерът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма нищо скрито по темата за корупцията, каза премиерът Бойко Борисов и отбеляза, че този проблем „не може да бъде решен с еднократни действия“.

„Днес за корупцията се говори открито, а не шепнешком“, заяви премиерът в отговор на въпрос на депутата Яне Янев за високите нива на корупция, измерени от международните неправителствени организации в България, предаде БГНЕС.

„Когато партия ГЕРБ направи свой приоритет борбата с корупцията и организираната престъпност, съзнавахме, че този проблем не може да бъде решен с еднократни действия“, подчерта премиерът.

Той се съгласи, че оценката на „Прозрачност без граници“ за противодействие на корупцията не е позитивна, и посочи, че по-високата критичност по отношение на корупцията се изразява и с по-високата степен на нетърпимост към нея.

Борисов бе категоричен, че корупцията в Българя не се скрива и е тема на обществения дебат. Затова и гражданите са по-взискателни по този въпрос.

„Оценката за състоянието на корупцията в една държава не може да бъде еднозначна поради особеностите на самото явление и поради разнообразието на методиките на измерването й, които в повечето случаи отчитат субективното усещане на граждани и бизнес за корупция“, отбеляза Борисов.

„Правителството не само разработи стратегия за превенция от корупцията, но и създаде необходимата институционална организация за постигане на нейните цели. Създали сме и механизъм за проследяване на механизма за напредъка на изпълнението на нейните цели“, добави той.

„Що се отнася за мерките, които се предприемат за борба с корупцията, мога да кажа, че те са ежедневни и във всяка една от сферите, в които се осъществява правителствената политика – организационна, информационна и законодателна“, каза още премиерът.

Той допълни, че предстои законодателна рамка за обществените поръчки.

„Моята оценка е, че противодействието срещу корупцията по високите етажи на властта се е активизирало. Пример е решение на съда срещу бивш зам.-министър, бе постановена и присъда срещу кмет за превишаване на правомощията му. 56 лица вече са осъдени за този вид престъпление“, каза още Борисов.

#Бойко Борисов #премиер #Яне Янев #депутат #Борисов #корупция #прозрачност #мерки