Обратно към пълната версия на статията »

„Комерсант“: АЕЦ „Белене“ ще получи положителна оценка от HSBC

„Комерсант“: АЕЦ „Белене“ ще получи положителна оценка от HSBC
В три от четирите разгледани сценарии строителството и пускането на електроцентралата ще е рентабилно, смятат източниците на руския вестник „Комерсант“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Положителна оценка се очаква да получи финансовата страна на проекта АЕЦ „Белене“ до края на ноември от британската банка HSBC, наета да изготви анализ за рентабилността на атомната централа, коментира руското издание „Комерсант“.

Евентуалната положителна оценка може да бъде от полза на руската държавна корпорация „Росатом“, която миналата седмица отправи предложение към България да финансира проекта на 100%, пише още медията.

Според източници на „Комерсант“ HSBC е във финалния етап на икономическия анализ на „Белене“ и проектът най-вероятно ще се окаже рентабилен.

Според руското издание консултантите са подготвили оценка на потенциалните рискове, както и изчисления за стойността на централата на база очакваните разходи и приходи от продажба на електроенергия на Балканите.

В три от четирите разгледани сценарии строителството и пускането на електроцентралата ще е рентабилно, смятат източниците на медията.

За „Комерсант“ обаче политическите рискове остават, тъй като вече и президентът, и правителството са от партия ГЕРБ, която по-рано се противопоставяше на строежа на атомната електроцентрала.

Банка HSBC вероятно ще представи доклада си на българското правителство до края на ноември, уточнява изданието.

По-рано шефът на българския партньор на HSBC – „Балканска консултантска компания“, Владимир Каролев, заяви, че работата по анализа на АЕЦ „Белене“ върви по график. Членът на Българския енергиен форум проф. Атанас Тасев също потвърди, че в скоро време очаква положителен доклад от британската банка, припомня „Дневник“.

Българският енергиен холдинг избра HSBC за консултант по проекта за втора атомна централа в България през ноември 2010 г. Подписаният през април договор вкючва изготвяне на финансов анализ и оценка доколко и при какви условия „Белене“ ще е изгодна.

Фиксираният хонорар на HSBC за изготвяне на доклада е 2 млн. евро. Aко след анализа ядреният проект се окаже икономически ефективен и бъдат намерени средства, банката ще получи и 0.95% от привлеченото чуждестранно финансиране.

Миналата седмица ръководителят на „Росатом“ Сергей Кириенко заяви, че Русия е готова да финансира АЕЦ „Белене“ изцяло или с толкова средства, колкото са нужни на българското правителство.

Той подчерта, че руската компания иска да инвестира в проекта, защото е убедена в икономическата му ефективност, но предложението не е безсрочно.

„Решението ни да финансираме проекта ще се промени, ако в един момент неговата икономическа ефективност не е толкова очевидна, колкото е днес. И разбира се, предложението ни зависи и от другите проекти, с които сме се захванали, защото не разполагаме с безкраен запас от пари“, уточни той.

Строителството на атомната електроцентрала „Белене“ започна още през 1980 г., но в началото на 90-те години проектът беше замразен поради липсата на финансови средства и протестите на еколози.

По време на визитата на тогавашния руски президент Владимир Путин през януари 2008 г. България и Русия сключиха договор за изграждането на два ядрени реактора в Белене от „Атомстройекспорт“ на стойност 3.997 млрд. евро.

През септември същата година министър-председателят при управлението на тройната коалиция Сергей Станишев даде формален старт на проекта, като към края на годината германският енергиен гигант RWE беше избран за стратегически чуждестранен инвеститор в новата електроцентрала.

През зимата на 2009 г. обаче проектът на практика отново беше замразен, след като германската компания, която трябваше да инвестира 2 млрд. евро срещу 49% дял от АЕЦ „Белене“, се оттегли от проекта.

Заради поетите ангажименти София дължи ежемесечно на Москва по 5 млн. евро, които от януари така и не плаща.

Въпреки всички спорове около строежа на атомната централа, според анализа и проведените международни експертни оценки проектът осигурява най-високо равнище на сигурност, отговарящо на всички международни норми и стандарти и се отнася към новото поколение атомни станции ІІІ+.

#АЕЦ Белене #Комерсант #Росатом #Русия #атомна електроцентрала #HSBC #Сергей Кириенко #България #Москва #София