Обратно към пълната версия на статията »

Станишев: Бойко нагрубява археолози, за да прикрие нарушение

Станишев: Бойко нагрубява археолози, за да прикрие нарушение
„Сезоните не са на подчинение на Министерския съвет“, заяви лидерът на БСП. Снимка: Actualno.com
A A+ A++ A

Неуважението и неразбирането, което Бойко Борисов проявява към труда на археолозите, е просто опит да скрие поредното закононарушение на управляващите.

Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и лидер на БСП Сергей Станишев по повод скандалното отношение на премиера Бойко Борисов към археолозите на строежа на АМ „Струма“ в сряда, съобщиха от пресслужбата на БСП.

„Няма защо правителството да се сърди на едно съсловие заради собствената си некадърност и неспособност да планира елементарни действия, за да не спира строителството на АМ „Струма“, коментира Станишев.

Според него проблемът идва от липсата на нормално планиране на археологическите проучвания по трасетата за пътища.

Той изтъкна, че още през 2009 г. Археологическият музей на БАН е предал в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) списък на всички налични археологически обекти по трасето на всички лотове на магистрала „Струма“.

Въпреки това обаче чак до есента на 2011 г. не са предприети действия за възлагане на археологически проучвания, добави той.

Лидерът на БСП обърна внимание и на друга важна подробност – при старта на строителството на Лот 1 на АМ „Струма“ през октомври миналата година се оказва, че участък от трасето е изместен с 300–400 м и новото трасе засяга голямо селище от I-IV век.

За това обстоятелство АПИ не е информирала по надлежния ред археолoзите и фактически са нарушени действащи закони за културно-историческото наследство.

Станишев отбеляза, че подобен проблем има и с участъка от АМ „Хемус“ между Шумен и Белокопитово.

По думите му там строителството стартира през юли 2011 г. без строително разрешение и без археологически проучвания, които и към момента не са възложени от АПИ.

„Случаят е поредното доказателство, че ГЕРБ си въобразява, че законите не важат за тях, а могат да управляват със заповеди и чрез натиск“, коментира Станишев.

Той определи като „пълни глупости“ съветите на Бойко Борисов към археолозите да работят през зимата на калорифери.

Лидерът на БСП напомни общоизвестния факт, че при ниски температури не може да се извършват археологически проучвания, защото почвите са замръзнали и не се поддават на прецизна обработка, каквато е абсолютно задължителна за археолозите.

„Сезоните не са на подчинение на Министерския съвет. Сега се оказва, че на Борисов и зимата му пречи“, отбеляза Станишев и напомни за безпомощността на правителството при зимната блокада по пътищата.

#Сергей Станишев #БСП #ПЕС #АПИ #Струма #Хемус #магистрала #археолози #Бойко Борисов #премиер