Обратно към пълната версия на статията »

Авигдор Либерман: Европа капитулира пред тероризма

Авигдор Либерман: Европа капитулира пред тероризма
Авигдор Либерман и Катрин Аштън. Снимка: Mignews,com
A A+ A++ A

Председателят на парламентарната комисия по външни работи и отбрана Авигдор Либерман изпрати писмо до върховния комисар на ЕС по международните работи баронеса Катрин Аштън, в което изразява разочарованието си от решението на ЕС да не включи „Хизбула“ в списъка на терористичните организации, предава израелското издание Mignews.com.

Лидерът на партията „Наш дом Израел“ изказва негативното си отношение към приетата резолюция и припомня редица факти, които свидетелстват за терористичните действия на „Хизбула“. Като пример той дава пряката връзка на организацията на терористичния акт в българския град Бургас, както и убийството на бившия министър-председател на Ливан Рафик ал Харири. Либерман обръща внимание на Аштън върху засилената дейност на „Хизбула“ в Европа, както и даде пример с разкриването на терористични ядра в Кипър. Либерман, който е и бивш външен министър и вицепремиер на Израел, посочва и негативната роля на „Хизбула“ за изостряне на ситуацията в Близкия изток.

Либерман подчертава, че решението „Хизбула“ да не бъде включена в списъка е безотговорно и един от преките резултати от него ще бъде невъзможността да бъде ограничено финансирането на организазията.

„Решението, прието от ЕС, предизвиква много въпроси, най-важният от които е доколко Европейският съюз е готов да се бори с теторизма и може ли Израел да разчита на европейските гаранции за сигурност. В светлината на казаното по-горе смятам, че съществуват много очевидни причини „Хизбула“ да бъде включена в списъка на терористичните организации и няма нито едно удовлетворително обяснение защо това не е направено досега. Невключването на „Хизбула“ в списъка представлява капитулация пред тероризма, с всички произтичащи от това последствия“, пише в писмото си Авигдор Либерман.

#Авигдор Либерман #Катрин Аштън #Израел #ЕС #резолюция #Хизбула