Обратно към пълната версия на статията »

Драги поема Европейската централна банка

Драги поема Европейската централна банка
A A+ A++ A

Досегашният директор на Италианската централна банка Марио Драги от днес е новият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ)

Мандатът на италианеца ще бъде 8 години и ще приключи на 31 октомври 2019 г. Досега ЕЦБ се управляваше от французина Жан-Клод Трише, който пое управлението й през 2003 г.

Трише имаше 4 години да влезе в главната роля на банкер номер едно на Европа преди на Стария континент да връхлети финансовата криза, коментира смяната на върха в ЕЦБ агенция „Блумбърг“, като посочва, че Драги ще трябва да влезе в битката с кризата още с встъпването си на поста.

Правителствата на европейските страни очакват, че новият президент ще поддържа техните усилия за стимулиране на европейските икономики, ще продължи политиката на централната банка за изкупуване на държавни облигации, както и да намалява основната лихва, когато е необходимо, за да се успокоят финансовите пазари, отбелязва „Блумбърг“.

Първото сериозно изпитание за Драги ще бъде след два дни, на 3 ноември, когато ще се проведе първото заседание на ЕЦБ под негово председателство.

Марио Драги е роден на 3 септември 1947 г. Завършва римския университет „Ла Сапиенца“, като впоследствие получава докторска степен в Масачузетския технологичен институт.

От 1984 г. до 1990 г. е изпълнителен директор в Световната банка, а в периода 1991–2001 г. е генерален директор в италианското министерство на правосъдието.

От 2002 г. до 2005 г. работи в Goldman Sachs, а от 2006 г. е управител на италианската централна банка.

Решението Драги да заеме поста беше взето в края на юни и не беше изненада за финансистите от еврозоната, тъй като той беше и единственият кандидат за този пост.

Световните медии припомнят, че известни резерви имаше от страна на Франция, защото след промяната Италия ще има двама представители в борда на директорите, а Франция нито един.

За да постигнат споразумение, италианският премиер Силвио Берлускони обеща на френския президент Никола Саркози да убеди Лоренцо Бини Смаги да напусне поста и на негово място да застане френски представител. До този момент обаче Смаги отказва да се оттегли.

В момента бордът на директорите се състои от шестима членове от най-развитите държави в Европа – Франция, Германия, Италия, Испания, Португалия и Белгия.

Много икономисти се обявиха против назначаването на Драги начело на ЕЦБ заради неособено добрите финансови показатели на Италия. През 2010 г. бюджетният дефицит на страната достигна 6%, а външната задлъжнялост нарасна до близо 100% от БВП.

#Марио Драги #ЕЦБ #Европейска централна банка #Жан-Клод Трише #Франция #Италия #Германия