Обратно към пълната версия на статията »

Ангел Найденов: 140 млн. лв. не достигат за МО

Ангел Найденов: 140 млн. лв. не достигат за МО
Според Найденов, армията не може да бъде непрекъснато обект на съкращения, на отлагане на проекти и на постоянен финансов недоимък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Текущата издръжка в Министерството на отбраната е до критичния минимум в резултат на непрекъснатото орязване на средства, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов на пресконференция в Перник, съобщава „24 часа“.

Според него осигуряването на 100% от средствата, необходими за издръжка на личния състав, е положително, но структурата на разходите в отбранителното ведомство е много изкривена, тъй като 74% са предназначени за издръжка на личния състав, 21% са за текуща издръжка и само 5% са за капиталови разходи.

140 млн. лева са недостигащите финансови средства, посочи още Найденов и обясни, че или част от поетите ангажименти няма да бъдат изпълнени, или са необходими допълнителни средства.

„Те не могат да бъдат осигурени с преструктуриране на разходите в рамките на Министерството на отбраната, трябва да се разчита на средства от бюджета на страната“, отбеляза Найденов.

Възможно е да се търсят резерви в бюджета за отбраната, но подобна стъпка е съпроводена с непосилни усилия, обясни той.

Дори и в тази ситуация при максимално напрежение на военнослужещите, на цивилните служители в Министерството на отбраната ние сме в състояние да реализираме своите отговорности и задачи, подчерта Найденов.

Според него армията не може да бъде непрекъснато обект на съкращения, на отлагане на проекти и на постоянен финансов недоимък.

„Поне тази година не можем да си позволим да стартираме никакви нови проекти“, заяви той.

#Ангел Найденов #армия #Министерство на отбраната