Обратно към пълната версия на статията »

Инвеститорите не знаели за България

Инвеститорите не знаели за България
„България все още страда от проблема, че не е много известна. Много от инвеститорите не знаят още за нас“, каза Стефанов. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Много чуждестранни инвеститори не знаят за България, затова не инвестират в страната, обясни изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов.

„България все още страда от проблема, че не е много известна. Много от инвеститорите не знаят още за нас“, каза Стефанов пред БНР.

Той призна, че отминалата 2011 година няма да се запомни като най-добрата година за инвестициите в България, поне що се отнася за преките чуждестранни инвестиции, но била интересна.

„В БАИ отчитат увеличаване на запитванията на фирмите, които се интересуват от реализация на инвестиционни проекти в България спрямо 2010 година. Доста от запитванията стават факт“, обясни Стефанов.

По думите му в началото на всеки такъв проект фирмите сравняват няколко държави и след това се съставя т.нар. шорт лист на около 3-4 държави, от които се избира в коя държава да се инвестира.

„Макроикономическата ситуация е нещо, което в момента е в полза на България. Ние сме единствената държава в Европа, която за последните години имаше увеличение на кредитния рейтинг. Също така сме една от държавите, които за последните две години е имала много добри показатели за държавния дълг и бюджетния дефицит“, каза още изпълнителният директор на БАИ.

Money.bg припомня, че според официалните данни към октомври 2011 година, преките чуждестранни инвестиции в България са малко под 700 млн. евро, като за същия период за предишната година инвестициите са били 1,2 млрд. евро.

По този повод Борислав Стефанов посочи, че на базата на последните данни на БНБ тези инвестиции са намалели с около 400-500 млн. евро в сравнение със същия период на предходната година.

„Цифрите, които излизат от БНБ, се наричат „чуждестранни инвестиции“, но показват единствено прехвърлянето на средства между фирмите в България, които имат чуждестранно участие, и фирмите майки. Понякога се случва така, че големи инвестиционни проекти, които стават тук, които се финансират не от фирмата майка, не влизат в тази статистика. Трябва да се има предвид, когато се коментират числата за инвестициите, че те могат да бъдат изкривени и в двете посоки. Както в положителна, така и в отрицателна“, обобщи Борислав Стефанов.

#изпълнителен директор #Българската агенция за инвестиции #БАИ #Борислав Стефанов #инвестиции #инвеститори #България