Обратно към пълната версия на статията »

България издала Милошевич за Косово

България издала Милошевич за Косово
Снимка: neynsky.eu
A A+ A++ A

Бившият министър на външните работи Надежда Нейнски е предоставила на НАТО доклад, според който президентът на бивша Югославия Слободан Милошевич е планувал да унищожи Армията за освобождение на Косово (АОК) и да го прочисти от косовските албанци.

Това разказа външният министър на България в периода 1997–2001 г. Надежда Нейнски във филма, излъчен по bTV „Тайната история на плана „Подкова“.

„Аз предоставих на германския външен министър, респективно на НАТО, един доклад, с който разполагаше българското правителство, от който става видно, че има подготвен, много добре обсъден план „Подкова“ – план, подготвен от специалните служби на Сърбия и от тогавашния ръководител Милошевич, който си поставя две цели. Едната – да унищожи АОК, и втората – да прочисти от косовски албанци Косово. Този план по същество включва депортирането и изселването на големи маси албанци от Косово. И той беше стартиран в края на месец февруари 1999 г.“, обяснява тя.

Филмът проследява периода на етническото прочистване на Сърбия от Милошевич,  бомбардировките на НАТО над Белград, докладa за сръбския план „Подкова“, предоставен на българското правителство от военното ни разузнаване, и твърдото отстояване на българската позиция за неприемане на косовски бежанци – позиция, която авторите на филма преценяват от днешна гледна точка като „безусловно правилна“.

„Вие си спомняте, че имаше голям натиск, включително България да приеме бежанци“, напомня във филма Надежда Нейнски.

Тя разказва за опасенията на българското правителство тогава от палестинизация на конфликта.

„Впоследствие тези хора лесно, за съжаление на Балканите, могат да се сдобият с оръжие и да започнат да правят набези през границата, с което да въвлекат съседните държави в конфликта и по същество да запалят Балканите. Така че този въпрос пряко кореспондира с още един въпрос, който много пъти е бил коментиран и тогава, и днес – дали България направи грешка, че не прие косовски бежанци. И тогава, и днес аз смятам, че това беше ключово за запазване стабилността на България“, коментира Нейнски.

По думите й въпреки предупрежденията на българското военно разузнаване, че информацията за плана „Подкова“ е недостатъчно потвърдена, е предала тази информация на германския външен министър Йошка Фишер в изпълнение на решение на българското правителство.

„На практика аз като външен министър изпълних решение, което е взето от правителството и от държавата. При постъпването на такива данни и при обсъждане от правителството е логично ние да запознаем с тях партньорите. Ако те ги намерят за несъстоятелни, неубедителни или неверни, те са в правото си да не ги използват. Но това е сигнал, който ние, преди всичко като национално отговорни политици, трябваше да подадем, за да си запазим страната“, казва Надежда Нейнски.

Според нея Йошка Фишер е подходил изключително сериозно към това, което тя му е съобщила.

„Войната в Косово беше без резолюция на ООН и е съвсем разбираемо, че независимо от политическата кауза за недопускане на дестабилизация на региона, а чрез него и на Европа, един такъв сериозен военен конфликт не може да няма своите опоненти“, коментира Нейнски по повод тезата, че план „Подкова“ може и да не е съществувал, а да е манипулация на службите, целяща да оправдае войната в Косово.

„Този план събуди много страсти, тъй като по същество легитимира войната в Косово, а именно даде обяснение на един факт, който мнозина си задаваха – дали големите потоци бежанци са предизвикани от бомбардировките, или бяха вследствие на нещо друго. Отговорът е, че те бяха вследствие на нещо друго и това друго беше планът на сръбските служби „Подкова“, уточнява тя.

Бившият външен министър представи във филма и друг малко известен факт:

„Всъщност депортирането и изселването на косовските албанци започна още в края на февруари, струва ми се на 25 февруари, когато нямаше никакви бомбардировки и нямаше никаква логика такива големи маси хора да напускат Косово“, разказва тя.

„Няма как 400 000 души от планините изведнъж да решат да напуснат Косово – не е нужно да си политик или разузнавач, за да го знаеш. Значи има някаква причина. Нито НАТО, нито международните сили и коалицията, която беше създадена тогава, са аматьори и са хора, които просто ще приемат така на доверие една информация. Всичко това е било проверено и е преценено, че в него има истина“, уточнява Нейнски.

Повече от 10 години след края на войната на Балканите на въпроса „Грешка ли е било предаването на плана „Подкова“ на Германия“ Надежда Нейнски отговаря категорично:

„Няма човешко същество, което да не е допускало грешки. Но аз продължавам да смятам, че когато на плещите ти лежи огромна отговорност, ти си длъжен да бъдеш на нивото на тази отговорност! За мен като външен министър основната отговорност беше да защитя интересите на България и сигурността на България. И аз го направих според силите си“, категорична е тя.

„А право на другата страна е било да прецени дали тази информация може да послужи за нещо или не може да послужи. Но аз определено смятам, че България тогава се държа изключително достойно и успя да предотврати може би драматични събития за региона“, каза още Надежда Нейнски.

#Надежда Нейнски #Германия #НАТО #България #Слободан Милошевич #президент #министър на външните работи #Югославия #Косово #АОК #Белград #Сърбия #ООН #война #САЩ