Обратно към пълната версия на статията »

Посрещат Бюджет 2012 на нож

Посрещат Бюджет 2012 на нож
15 декември 2010 г. – учени от БАН, докторанти и привърженици протестират пред Народното събрание. Същите протести се очертават и през 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Университетът за национално и световно стопанство, след БАН и БНР, също се обяви против Бюджет 2012.

„Университетът може да просъществува и тази година. Тук обаче вече говорим за просто възпроизводство, като за инвестиции и дума не може да става“, заяви ректорът на УНСС Борислав Борисов на тържественото заседание на БАН в понеделник, цитиран от money.bg.

Както през 2011 г., държавната субсидия за висшето учебно заведение догодина отново ще бъде 18 млн. лв., което е с 30.0% по-малко от сумата, отпусната на университета през 2009 г., обясни Борисов.

„Но с тези 180–200 хиляди лева, в които влизат компютри и други учебни пособия, няма как да се правят инвестиции. Това нещо се замразява вече две години, замразява се всякакво строителство на територията на университетите“, добави той и даде за пример ремонта на покрива на УНСС, който по думите му струва 600 хил. лева, т.е. 3 пъти повече.

УНСС не е единствената институция, която се обяви против Бюджет 2012.

В сряда Българската академия на науките обяви, че допълнителното намаляване на държавната й издръжка в проектобюджета за догодина може да я задуши окончателно.

„Изглежда, че умираме твърде бавно за господин министъра“, каза представителят на Общото събрание на БАН проф. Никола Малиновски по Нова ТВ, визирайки финансовия министър Симеон Дянков и наблягайки на това, че 142-годишната научна институция може да намери своя край в резултат на правителствената политика.

Малиновски изтъкна, че макар Дянков да е обявил, че държавният бюджет за следващата година предвижда 50 млн. лева повече за образование, то бюджетът на БАН е с 5 млн. лв. по-малко, при това на фона на намаленията му през последните две години.

Най-ниската заплата в БАН е 400 лева за асистентите, 350 лева за техническия персонал. „Получава се така, че кадър, който е висококвалифициран, ще получава толкова, колкото кадър, който няма никакво образование“, уточни професорът.

Учените от БАН ще излязат на протест със запалени свещи пред академията в Деня на народните будители, 1 ноември.

Решение за протеста бе взето на 27 октомври по време на Общото събрание на БАН. Тогава председателят на академията акад. Никола Съботинов заяви, че въпросът вече е на живот и смърт.

„Казват, че има пари за наука, ама аз не знам за коя наука отиват парите. Не е за нашата, някой си прави някаква наука. Може би трябва да се обсъди що за наука е това“, посочи Съботинов на събранието.

В понеделник синдикатите в Българското национално радио внесоха своя позиция до финансовия министър Симеон Дянков с копие до Комисията по културата, гражданското общество и медиите в Народното събрание по повод намерението бюджетът за 2012 г. на обществената медия да бъде редуциран с близо 7 млн. лева спрямо 2011 г.

„Възприемаме това като незаслужена санкция, след като преди две години субсидията бе намалена с 10 милиона“, гласи документът, цитиран от пресцентъра на медията.

През 2007 г. БНР започна мащабни и радикални реформи, за да преодолее значителното изоставане от частните медии в програмната политика, техниката и технологиите.

„Сегашните рейтинги и обхватът на аудиторията са рекордни за историята на БНР. В повечето региони на страната се конкурират нашите национални и регионалните ни програми”, се казва в становище на УС на БНР.

Проектобюджетът за 2012 г. беше внесен в Парламента малко след 16.00 ч. в понеделник, след като по-рано през деня на извънредно заседание на правителството той беше одобрен от кабинета.

#1 ноември #протест #Университет за национално и световно стопанство #УНСС #БАН #Българска академия на науките #БНР #бюджет 2012 #Симеон Дянков #Министър на финансите #държавна субсидия