Обратно към пълната версия на статията »

Владимир Пенев връчи наградите за 24 май

Владимир Пенев връчи наградите за 24 май
Дъщерята на Рангел Вълчанов – Ани Вълчанова, и министърът на културата Владимир Пенев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на културата Владимир Пенев връчи днес традиционните годишни награди на изявени творци и дейци на културата по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от пресцентъра на МК.

Церемонията се проведе на „Сцена 17“ в Министерството на културата.

„Поздравявам всички наградени, надявам се тези отличия наистина да ги приемете като израз на уважение от страна на Министерството на културата към труда, който сте положили!“, отбеляза в приветствието си министър Владимир Пенев.

Той връчи най-високото отличие на Министерството на културата - наградата „Златен век“ с огърлие, на художествения ръководител на групата на Бистришките баби – Дина Колева, която е с огромни заслуги за популяризирането на уникалното им старинно пеене, определяно от специалисти като полифония на три гласа. Тя благодари за отличието и подчерта, че това е високо признание за всички певици от формацията на Бистришките баби, които са включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Трябва да умеем да съхраняваме уникалното ни нематериално културно наследство и да запознаваме с него и младите поколения, изтъкна Дина Колева.

Министър Владимир Пенев награди с престижното отличие „Златен век“ с огърлие и именития ни кинорежисьор Рангел Вълчанов. В словото си за церемонията, прочетено от дъщеря му Ани Вълчанова, режисьорът Рангел Вълчанов се извини, че не може да присъства на този тържествен акт, като благодари с присъщото си чувство за хумор - освен на Министерството на културата - „и на неизбежните близки и далечни роднини, верни приятели, заедно с домашните им любимци - котки, кучета, риби в аквариуми, папагали в клетки и т. н.“.

#култура #награди #Владимир Пенев