Обратно към пълната версия на статията »

АФП: Политическата безизходица ще изостри проблемите на БГ

АФП: Политическата безизходица ще изостри проблемите на БГ
A A+ A++ A

Българският президент Росен Плевнелиев заяви, че ще свика парламента на 21 май с надеждата да се сложи край на политическата безизходица след изборите в най-бедната държава--членка на ЕС, които не излъчиха победител.

Според българските закони президентът трябва да свика парламента до един месец след изборите на 12 май, на които нито дясноцентристката партия ГЕРБ, нито основният претендент социалистите спечелиха ясно мнозинство.

"Предстои много работа. Нуждаем се от стабилни институции", заяви Плевнелиев след среща с лидерите на четирите партии, които влязоха в парламента. Правителството на бившия бодигард Бойко Борисов беше принудено да подаде оставка през февруари след гневни демонстрации заради високите цени на енергията, ширещата се бедност и корупция. Неговата партия ГЕРБ сега призовава за нови избори заради "големи нарушения" на изборите на 12 май.

Експерти обаче заявиха, че шансовете това да се случи са практически нулеви. Борисов заяви, че ще опита да сформира правителство на малцинството, макар да призна, че подобен кабинет вероятно няма да получи одобрението на парламента. Ако той не успее, втората най-голяма партия, БСП, ще опита да сформира правителство. Профсъюзни лидери и анализатори предупредиха, че продължаването на политическата безизходица може да изостри икономическите и социалните проблеми на България и да доведе до нови улични протести.

#Росен Плевнелиев #ГЕРБ