Обратно към пълната версия на статията »

WWF: Климатичните промени налагат спешно развитие на ВЕИ

WWF: Климатичните промени налагат спешно развитие на ВЕИ
A A+ A++ A

Нуждата от масово навлизане на устойчиви и чисти енергийни източници става належаща с увеличаването на въглеродния диоксид (CO2) в атмосферата, алармират от природозащитната организация WWF.

За първи път в историята на човечеството въглеродните частици достигат нива от 400 на милион (ppm). Тревожните данни са регистрирани в началото на май от американската обсерватория Мауна Лоа в Хавай. „Никога не е било толкова важно да се вземат спешни мерки за ограничаване на емисиите“, коментира Саманта Смит, ръководител на програмата „Климат и енергия“ във WWF, цитирана от БГНЕС.

„Законите на физиката посочват ясно – колкото повече въглероден диоксид има в атмосферата, толкова по-горещ ще става светът. Последният път, когато в атмосферата е имало толкова много въглеродни частици, на Земята е било с 3 до 4 градуса по-топло и нивото на океаните е надвишавало сегашното от 5 до 40 метра“, посочва Георги Стефанов, експерт по промените в климата във WWF България.

Според научните изследвания няма съмнение, че човешката дейност е причина за увеличаване на нивата на CO2 основно чрез замърсяването от енергийния и транспортния сектор и в най-голяма степен – от изгарянето на фосилни горива. Ако въглеродните частици в атмосферата продължат да се увеличават, трябва да очакваме рекордните летни температури да станат нещо обичайно, тежките засушавания да са ежегодни, а пожарите, наводненията и ураганите да зачестят, допълва Стефанов. Тази опасна за човечеството траектория може да се промени.

„С пренасочване към възобновяеми енергийни източници можем да ограничим и да спрем повишаването на емисиите въглероден диоксид", посочва Георги Стефанов. Цената на зелената електроенергия намаля многократно в световен мащаб и през 2011 г. инвестициите във ВЕИ надминаха тези в изкопаеми горива. Възобновяемата енергия може да се превърне в новата „нормална“ енергия. Но това изисква незабавни, целенасочени усилия на правителствено и на местно ниво, за да бъдат предотвратени навреме негативните климатични промени, казва още Стефанов.

#WWF #въглероден диоксид #ВЕИ