Обратно към пълната версия на статията »

„ИЮ Обзървър": Борисов вероятно ще отиде в опозиция

„ИЮ Обзървър": Борисов вероятно ще отиде в опозиция
Борисов вероятно изобщо няма да е част от следващото българско правителство и вероятно ще бъде в опозиция, коментира "ИЮ Обзървър". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От: "ИЮ Обзървър", автор: Младен Абаджиев, превод: БГНЕС

Дясноцентристката партия на бившия премиер Бойко Борисов ГЕРБ спечели с малка преднина предсрочните парламентарни избори в България, но политическите вълнения в страната вероятно ще продължат, тъй като близките резултати ще затруднят сформирането на коалиционно правителство.

Според предварителните резултати, оповестени от Централната избирателна комисия, при преброени 70% от бюлетините партията на Борисов ГЕРБ взима 31,4%, а Българската социалистическа партия (БСП) – 27,3%, при ниска избирателна активност от 53,5%.

Резултатите вероятно няма да доведат до стабилно правителство, тъй като нито ГЕРБ, нито БСП имат достатъчно места в парламента, за да сформират самостоятелно правителство, а същевременно и двете изключват възможността да управляват заедно.

Лидерите на другите две партии, които преминават бариерата за влизане в парламента, снощи също изключиха възможността да участват в коалиция с ГЕРБ, обвинявайки партията в корупция и измами.

Това означава, че Борисов вероятно изобщо няма да е част от следващото българско правителство и вероятно ще бъде в опозиция.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев снощи призова бившия премиер да откаже мандата за сформиране на правителство и да го предаде на БСП.

Ако БСП успее да сформира правителство, тя предложи за премиер финансовия експерт и бивш министър на финансите Пламен Орешарски, наричан "българския Марио Монти", тъй като той "ще донесе стабилност, икономически растеж, високи доходи, нормална бизнес среда".

Лидерът на ГЕРБ Борисов не даде пресконференция вчера, като заяви, че ще изчака окончателните официални резултати.

Изборите на 12 май бяха насрочени, след като Борисов подаде оставка през февруари заради седмици на масови протести и трайно обществено недоволство в страната срещу бедността, корупцията и политическата система.

България е най-бедната държава-членка на ЕС, а безработицата е 12%. От тогава България се управляваше от служебен кабинет на премиера Марин Райков, чиято основна задача беше да осигури гладка организация на предсрочните избори.

Но предизборната кампания беше помрачена от скандали и твърдения за измами, а самият изборен ден беше белязан от множество сигнали за нередности, купуване на гласове и контролирано гласуване.

Междувременно същински политически дебат по икономически и социални проблеми и политики на практика липсваше по време на цялата предизборна кампания, въпреки факта, че българските граждани излязоха масово на улиците през февруари, за да поискат промяна.

В предварителен доклад, публикуван на 2 май, международни наблюдатели отбелязаха, че "използването на националистически, на моменти подстрекателски език, твърденията за купуване на гласове и твърденията за подслушване на публични фигури, извършвано от министерството на вътрешните работи, характеризираха дискурса на предизборната кампания".

#Сергей Станишев #избори #България #Бойко Борисов #отзвук