Обратно към пълната версия на статията »

Социолог: Контролиран вот в цяла България

Социолог: Контролиран вот в цяла България
Социологът Антоний Гълъбов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Масови случаи на контролиран вот в цяла България е имало на президентските и местните избори в неделя, съобщи социологът Антоний Гълъбов от международната организация „Прозрачност без граници“.

„В цялата страна изборите са белязани с некомпетентност и партизанщина. Причината не е толкова в организирания хаос. Трудно е да се разграничат проявите на некомпетентност от тези на умисъл, когато става дума за контролиран вот. Неглижиран беше всеки опит за смислена критика“, каза Гълъбов по Дарик радио в понеделник.

Той призова за преосмисляне на цялостната концепция на изборния кодекс и определи информационната кампания около изборите като неефективна.

„Общините бяха задължени 40 дни преди изборния ден да публикуват избирателните списъци. Не съм убеден, че навсякъде в страната тази заповед е била изпълнена. Публикуването им в интернет не е достатъчно, защото не всички хора имат достъп до мрежата“, каза още социологът от „Прозрачност без граници“.

Гълъбов отдели специално внимание на вота за кмет на Пловдив на балотажа, който според него е бил „контролиран“. Балотажът бе спечелен с минимална преднина от областния управител и кандидат на ГЕРБ Иван Тотев срещу досегашния кмет Славчо Атанасов от ВМРО-НИЕ, подкрепен от БСП.

„Вотът в Пловдив беше контролиран. До обяд основната част от сигналите бяха за незаконна реклама и агитации от страна на конкурентните партии. Картината се промени радикално следобед, когато започна „огледална игра“ на политическите сили. Тя се изрази във взаимни обвинения за купуване на гласове“, обобщи Гълъбов.

#Антоний Гълъбов #контролиран вот #избори #избори 2011 #президентски избори #местни избори #купуване на гласове #Пловдив