Обратно към пълната версия на статията »

АЕЦ „Козлодуй“ е безопасна

АЕЦ „Козлодуй“ е безопасна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стрес-тестовете потвърждават, че АЕЦ „Козлодуй“ е безопасна, заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев на специален брифинг.

От направените в края на миналата година стрес-тестове на АЕЦ „Козлодуй“ следват изводите, че анализът на надпроектното сеизмично въздействие е достатъчно консервативен и дава увереност, че в сеизмично отношение конструкциите, системите и компонентите на централата са в състояние да осигурят безопасността й при максимално възможните за площадката въздействия, каза Цочев, цитиран от БГНЕС.

Определените сеизмични запаси на ядрените съоръжения на площадката надвишават от 1.55 до 1.8 пъти настоящите проектни основи, добави той.

По думите му всички съоръжения, в които има отработено ядрено гориво, са обект на стрес-тестовете, проведени през миналата година.

Цочев добави, че България е предала своя окончателен доклад от 168 страници на 30 декември 2011 г., който е бил изпратен в ЕК и от вчера е публикуван на страниците на Агенцията за ядрено регулиране.

Определени са и допълнителни мерки за повишаване на устойчивостта на блоковете 5 и 6, уточни председателят на АЯР.

Според него по критерия „външно наводнение“ след направените изследвания се потвърждава, че площадката на АЕЦ „Козлодуй“ на практика е незаливаема.

При стрес-тестовете бе доказано, че проектните основи и техническото състояние на конструкциите на системите, важни за безопасността, обезпечават достатъчна устойчивост на ядрените съоръжения срещу екстремни метеорологични въздействия, както и очакваните климатични промени, посочи Сергей Цочев.

Съществува също много добра устойчивост на съоръженията и адекватни запаси по време на предприемане на допълнителни мерки при евентуална загуба на електрозахранване и краен поглъщател на топлина, се казва в доклада на АЯР.

Според председателя на Агенцията централата поддържа постоянна аварийна готовност на персонала, регламентирани са и действията за управление на авариите, налице са необходимите мерки за защита на персонала, обществото и околната среда.

Съществуващите средства за защита на целостта на херметичната обвивка, както и тези за ограничаване изхвърлянето на радиоактивни вещества извън херметичната зона са ефективни, категоричен е Цочев.

За подобряване на устойчивостта на блока при тежки аварии обаче в процес на реализация са и определени коригиращи мерки като въвеждане в действие на ръководствата за управление на аварии, аварийни инструкции за спрян реактор, инсталиране на широкотемпературен датчик за наблюдаване на температурата на корпуса на реактори и др., пише в доклада.

АЯР потвърждава също необходимостта от актуализиране на аварийните планове, от изграждане на нов център за управление на аварии извън площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

АЕЦ „Белене“ е пред лицензиране и по тази причина тя не попада в стрес-тестовете, но АЯР е поискала да има такъв доклад, подобен на реакторите, които са в експлоатация.

Целта е да се използва тази информация при лицензиране на проектите на блоковете на бъдещата централа, поясни Сергей Цочев.