Обратно към пълната версия на статията »

Повече сън за болните от диабет млади хора

Повече сън за болните от диабет млади хора
A A+ A++ A

Липсата на сън или недоспиването могат да доведат до редица здравословни проблеми при младите хора, боледуващи от диабет. Изследване показва, че тези, които не спят достатъчно, имат поведенчески проблеми, трудности в училище, лош контрол на кръвната захар.

Въпреки че повечето от пациентите са добре запознати с болестта и методите, по които трябва да я следят, се забелязва, че много от младите хора с диабет тип 1 имат трудности при поддържането на кръвната си захар. Според учените тези затруднения се дължат на проблеми със съня.

Проведено изследване с 50 болни от диабет тип 1 подрастващи на възраст от 10 до 16 години показва, че тези млади хора прекарват по-голяма част от съня си в повърхностна фаза (за сравнение е използвана контролна група от 50 здрави деца на възраст 10 до 16 години). Този вид сън се асоциира с по-слаби резултати в училище и повишени нива на кръвната захар.

Проблемите със съня дават отражение на оценките в училище, на представянето на тестовете, влошават качеството на живот, водят до поведенчески проблеми.

Около 1/3 от децата, участващи в изследването, имали сънна апнея. Сънната апнея често се асоциира с диабет тип 2. Младежите със сънна апнея имат повишени нива на кръвна захар.

Изследователите са единодушни, че трябва да бъдат проведени още изследвания за това как сънят и неговите смущения влияят върху живота на болните от диабет.