Обратно към пълната версия на статията »

Цар Киро иска да се връща в Катуница

Цар Киро иска да се връща в Катуница
„Живея в Катуница от 60 години. Сега не ни пускат в селото. Все едно ние да ги спрем да ходят в Пловдив“, възмути се Кирил Рашков в съда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заявка за връщане в Катуница направи ромският бос Кирил Рашков в залата на Асеновградския районен съд в сряда, съобщи „24 часа“.

Цялата му фамилия се изсели оттам след размириците на 23 септември 2011 г., но сега ромският лидер е готов на помирение.

„Да спрем с тия работи. До лошо ще се стигне. Нека всеки да си гледа живота. Каквото станало-станало. Няма смисъл от повече раздухване“, заяви в съда Рашков.

Там той свидетелства в полза на своя адвокат Васил Марков, срещу когото вуйчото на прегазения Ангел Веселин Христов води дело за клевета и иска от юриста 5000 лева.

Защитникът на ромската фамилия обвинил Христов, че е запалил гъбарника на Рашков на 7 срещу 8 март миналата година.

Пред съда Цар Киро заяви, че адвокатът му е цитирал негово предположение, изказано в затвора - а именно, че Христов e в основата на палежа.

„Според мен е време да си подадем ръка, иначе няма да стигнем до нищо хубаво“, продължи с разкаянието Цар Киро.

В началото тръгна на контра и настоя при разпита му от залата да бъдат изкарани журналистите.

„Никъде в НПК няма такава забрана“, отсече съдия Стефка Пашова.

После Рашков се заяде с адвокатката на Христов. „Не съм длъжен да ви отговарям“, сопна й се той, но след малко омекна.

„Ако вземем да си търсим вина за всичко, лошо ще стане“, продължи ромският лидер. Той предупреди Христов да не се прави на Дева Мария и отказа да говори кои са подклаждали етническо напрежение в Катуница.

„Ще разкрия това по-нататък, защото бившият премиер Бойко Борисов още е на власт и командва. Но ще дойде време да кажа истината кой кого е заплашвал и палил“, зарече се Цар Киро.

„Извинявам се, но нека ни оставят, ние сами ще се оправим. Това е най-разумното. Живея в Катуница от 60 години. Сега не ни пускат в селото. Все едно ние да ги спрем да ходят в Пловдив. Така не може. Който е извършил престъпление, ще си изтърпи наказанието. Нямам понятие колко съм виновен. Но е време да заживеем отново заедно. Ние, възрастните, един ден ще си отидем, а младите ще си живеят живота“, завърши Кирил Рашков.

#Цар Киро #Кирил Рашков #Асеновград #Катуница #Васил Марков #Веселин Христов