Обратно към пълната версия на статията »

„Комерсант“: „Южен поток“ в сблъсък със служебното правителство на България

„Комерсант“: „Южен поток“ в сблъсък със служебното правителство на България
Премиерът Марин Райков заяви, че е „необходимо да се проведе още един задълбочен анализ на инвестиционното решение на проекта за „Южен поток“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От: „Комерсант“, автори: Михаил Серов, Николай Марченко, превод: БГНЕС

Проектът за газопровод „Южен поток“ отново се сблъска с проблеми в България.

Служебното правителство на страната възнамерява да преразгледа инвестиционното решение за българската част от тръбата, настоявайки, че предишните власти са се съгласили да участват в нея при неизгодни условия.

През май в България ще има избори и правителството отново ще се смени, затова „Газпром“ ще преговаря вече с него, смятат експертите. Но забавянето заплашва да провали сроковете със строителството.

Българският премиер Марин Райков заяви, че е „необходимо да се проведе още един задълбочен анализ на инвестиционното решение на проекта за газопровод „Южен поток“ и да се отдели внимание на неговите „най-чувствителни места“.

Той поръча да се организира работна среща по този въпрос. Кога ще се състои и какво точно не се харесва на българската страна, премиерът на разясни. В МИЕТ, което се занимава с „Южен поток“, отказаха да коментират.

Източник на „Комерсант“, близък до правителството, заяви, че проблемите са в „икономиката на проекта“. Според него българската отсечка е прекалено скъпа (3,3 милиарда долара), а държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) притежава 50% в компанията оператор „Южен поток България“ АД.

Предвижда се, че проектът ще бъде изцяло финансиран от руска страна, а БЕХ ще й върне парите за сметка на транзитните плащания, които изхождат от 1,7 долара за 1000 куб.м газ на 100 км (два пъти по-евтин транзит, отколкото през Украйна), което ще отнеме над 25 години, заяви събеседникът на „Комерсант“. Т.е. през това време България няма да получава преки доходи.

Източникът на „Комерсант“, близък до „Газпром“, потвърждава принципа на отчитане на инвестициите на БЕХ, но заяви, че транзитната такса още не е договорена. Същият принцип ще бъде приложен и в Сърбия (нейният участък струва 1,7 милиарда долара).

Това заяви вчера след среща с руския премиер Дмитрий Медведев неговият сръбски колега Ивица Дачич, определяйки предложението като „много коректно“.

Строителството на сръбския участък трябва да започне през декември, веднага след стартирането на изграждането на българския, което е планирано за юни.

Този срок може да бъде провален от още един фактор: вчера заместник-председателят на партията ДСБ Иван Иванов, който беше и заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика, заяви пред „Комерсант“, че ще изкара хората на улицата, ако строителството започне в разгара на туристическия сезон.

Събеседникът на „Комерсант“ в „Газпром“ нарече ситуацията в България „леко объркване“, от което новите управляващи искат да се възползват, за да се пазарят допълнително с руския монополист. Според него в най-скоро време може да се състои „работна среща“ с българските партньори.

Проблеми с България са възниквали и преди. Страната вече се отказа от строителството на АЕЦ „Белене“ и замрази проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис“. В средата на 2012 управляващите даже заплашиха да се откажат от „Южен поток“, искайки намаляване на цената на газа, висока тарифа за транзита и норма за рентабилност на проекта.

В „Газпром“ започнаха да говорят, че вместо през България тръбата може да премине през Румъния, макар че това ще оскъпи проекта. Въпреки това през ноември „Газпром“ и БЕХ подписаха окончателно инвестиционно решение за българската отсечка.

България стана последната транзитна страна, с която „Газпром“ се договори в последния момент за строителството на тръбопровода, за да спази сроковете, които даде президентът Владимир Путин. В замяна България получи намаление на цената на газа от 22%, а също така съгласието на „Газпром“ да спонсорира софийския клуб „Левски“.

Тогава Алексей Милер заяви, че цената на газа за България от 2013 ще бъде една от най-ниските... благодарение на стратегическото партньорство в газовата сфера. Но през февруари тази година заради ръста на цените на тока в България започнаха масови протести и сблъсъци с полицията.

Правителството на Бойко Борисов подаде оставка. Президентът Росен Плевнелиев назначи за служебен премиер Марин Райков, бивш посланик в Париж и заместник-министър на външните работи, който се смята за прозападен политик.

Официално той ще бъде начело на правителството до средата на май, когато ще се проведат парламентарни избори и ще се състави ново правителство. Вчера ръководството на ФК „Левски“ заяви, че „Газпром“ е прекратил дотогава преговорите с тях за спонсорство.

„Всяко ново българско правителство изостря съвместните проекти с Русия в енергетиката. Най-малкото сега вече е ясно, че в набелязаните срокове строителството няма да започне“, заяви старши анализаторът от енергийния център към бизнес училището „Сколково“ Мария Белова.

Михаил Корчемкин от East European Gas Analysis е съгласен, че „служебното правителство иска да получи допълнителни отстъпки и заедно с това да спечели точки за предстоящите избори“.

Но това не е главният проблем пред „Южен поток“, заяви Мария Белова. Главният си остава Третият енергиен пакет на ЕС, чийто активен привърженик е Марин Райков.

Иван Иванов заяви пред „Комерсант“, че България смята да го спазва. „Газпром“ разчита, че всяка от транзитните страни ще признае „Южен поток“ за национален проект, за да може да получи статут на трансгранична мрежа и да го извади изпод действието на нормите на ЕС, като по този начин се избегне необходимостта да се предоставят половината от мощностите на тръбата на трети доставчици.

Но за момента само Сърбия е признала „Южен поток“ за национален проект.

#"Южен поток" #Марин Райков #БЕХ #Сърбия #Дмитрий Медведев #"Газпром" #България #"Бургас-Александруполис" #Румъния #Алексей Милер #Росен Плевнелиев #Бойко Борисов