Обратно към пълната версия на статията »

Николай Милошев: Образованието е добре като за три и половина

Николай Милошев: Образованието е добре като за три и половина
Преподавателите трябва да могат да живеят достойно. Трудно е от хора, поставени в ъгъла, да искаме да изграждат качествен човешки потенциал, категоричен е д-р Николай Милошев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Добре като за три и половина“, така образователният министър д-р Николай Милошев оцени образованието в България в момента.

„Надявам се да няма земетресения в образованието през следващите месеци, защото през тези месеци предстоят всички изпити за децата“, обяви служебният министър пред БНТ.

Заради предсрочните избори на 12 май само един от изпитите за 7 клас, насрочен за 13 май, ще бъде преместен на 15-и, съобщи д-р Милошев.

„Надявам се да поговорим със студентските дружества, преди да излязат на улицата, голям кръг от проблемите в образованието могат да бъдат решени с разговори“, каза министърът по повод студентските протести срещу високите университетски такси.

„Много се заговори за УНСС, където се предлагат най-високите такси, но ако отидете в УНСС, ще видите колко много е направено, за да учат студентите комфортно. Безплатен обяд няма“, обясни служебният министър.

„През годините след 1989 г. общественият престиж на хората, занимаващи се с образование и наука, допълнително беше принизен“, подчера д-р Милошев.

„Преподавателите трябва да могат да живеят достойно. Трудно е от хора, поставени в ъгъла, да искаме да изграждат качествен човешки потенциал“, смята образователният министър.

„Преподавателите ще получат 8% увеличение на заплатите. Тези 8% няма да им решат проблемите, но има други сфери, при които няма такова увеличение“, припомни д-р Милошев.

#Николай Милошев #образование