Обратно към пълната версия на статията »

800 български военни гласуват в Босна, Косово, Афганистан, Грузия

800 български военни гласуват в Босна, Косово, Афганистан, Грузия
Избирателна секция за българките военни в Кабул, Афганистан. Снимка: Министерство на отбраната
A A+ A++ A

Около 800 военнослужещи от Българската армия, които са на военни мисии в различни части на света, имат възможност да гласуват в изборите за президент и вицепрезидент на републиката в неделя, съобщиха от Министерството на отбраната.

„Във военните формирования командирите (началниците) със своя заповед са осигурили на военнослужещите условия за участие в изборите без да се нарушава изпълнението на войсковите задължения,» казаха от военното ведомство в деня на втория тур на изборите, 30 октомври.

В Афганистан изборният ден започна в 06.10 ч. местно времe (03.40 ч. българско време), като в избирателните секции в Кабул и в Кандахар днес могат да гласуват над 600 български военнослужещи, които участват в операцията на НАТО в състава на междуродните сили ИСАФ, уточниха от МО.

Близо 100 са българските военнослужещи, които участват  в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина и могат да упражнят правото си на глас в избирателната секция в посолството на България в Сараево; десетимата военни, участващи в операцията на НАТО в Косово, могат да гласуват в избирателната секция в посолството в Прищина; а 12-те български военни наблюдатели, които участват в мисията на ЕС в Грузия - в секцията в българското посолство в Тбилиси, казаха още от министерството.

#военни #военнослужещи #Министерство на отбраната #избори #избори 2011 #президентски избори #местни избори #Афганистан #НАТО #ИСАФ #Грузия #Босна и Херцеговина #Косово #ЕС #българи в чужбина #изборен ден