Обратно към пълната версия на статията »

Филмът на Джоли трогна Сараево

Филмът на Джоли трогна Сараево
Много критици похвалиха реалистичния портрет на ужасите на войната, превърнала съседи и приятели във врагове. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Жителите на Сараево, които са едни от първите зрители на режисьорския дебют на Анджелина Джоли – „Земя на кръв и мед“, дълбоко се трогнаха на специалната му прожекция в босненската столица.

Любовната история между мюсюлманка и сърбин на фона на междуетническата война в Босна и Херцеговина през 1992–1995 г. предизвика противоречия в Сараево по-рано тази година.

Тогава местни медии спекулираха, че това е история на мюсюлманка, която е жертва на изнасилване и която се влюбва в нападателя си.

Всъщност филмът разказва историята на двойка, между която е имало чувства преди войната, която се среща отново, когато жената става пленник на подразделение на босненско-сръбската армия, командвано от бившия й любовник.

Той първоначално я закриля, но впоследствие тя е преместена и преживява същата злоупотреба и изнасилване, както и другите жени, задържани заедно с нея.

Филмът показва сцени на изнасилване, екзекуции и други военни престъпления.

Много критици похвалиха реалистичния портрет на ужасите на войната, превърнала съседи и приятели във врагове, когато мюсюлманите, хърватите и сърбите в страната се обръщат един срещу друг, коментира АФП.

„Това е урок за бъдещите поколения. Всеки жител на Босна и Херцеговина и на бивша Югославия трябва да го гледа“, заяви пенсионерът Сеид Карич.

„Филмът е трогателен, защото показва какво наистина се случи“, добави той пред изданието.

#Анджелина Джоли #филм #режисьор #Земя на кръв и мед #Босна и Херцеговина #Сараево #война