Обратно към пълната версия на статията »

България заведе контраиск срещу руската "Атомстройекспорт" за АЕЦ ''Белене''

България заведе контраиск срещу руската "Атомстройекспорт" за АЕЦ ''Белене''
На снимката: директорът на Росатом Сергей Кириенко (вляво) и българският министър на икономиката Трайчо Трайков в София през ноември 2010 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната електрическа компания (НЕК) е завела съдебен иск срещу руската атомна компания "Атомстройекспорт" заради забавени плащания по проекта за изграждане на АЕЦ ''Белене'', съобщи икономическият министър Трайчо Трайков.

Искът е внесен в петък в съда в Женева, като министърът поясни в интервю за БНТ, че все още не е ясно кога ще бъде насрочено делото.

В края на юли "Атомстройекспорт", дъщерно дружество на Руската държавна компания ''Росатом'', заведе иск срещу НЕК в Международния арбитражен съд в Париж на стойност 58 млн. евро заради отложени плащания за работата си по двата атомни реактора в Белене.

В отговор на това от НЕК обявиха, че са готови да заведат дело за 61 млн. евро срещу руската страна по договора с мотива, че оттам са закъснели с плащанията по изкупуването на старо оборудване за централата на обща стойност около 300 млн. евро.

В този смисъл, заведеното в Женева дело се явява контраиск срещу съдебната процедура, започната от Росатом, въпреки че по-рано от Министерството на икономиката и енергетиката отрекоха действията на НЕК да са контрареакция срещу това.

Новината за началото на съдебния спор дойде дни след като на 30-и септемрви България и Русия се договориха за поредното удължаване на преговорите за проекта ''Белене'' с още 6 месеца, считано от началото на октомври. По думите на Трайков, българската страна е предложила удължение до месец януари, за да бъдат изнесени допълнителни параметри за цената на строителството, електричеството и финансирането, но руските преговарящи са настояли за отсрочка до края на март.

''Когато всичко е ясно, анализирано, потвърдено и сложено на масата, преди да вземем каквото и да било решение, ние ще обявим всички параметри - цена на инвестиции, цена на тока, срок на изплащане, развитие на пазара в България и в региона, отражение върху българския пазар'', коментира Траков поредното отлагане на строителството.

Министърът потвърди,че руската страна е готова да предостави цялата сума, необходима за финансирането на "Белене". Той обаче обясни, че все още не се е стигнало до уточняване на крайните параметри на финансирането, като например срокът за изплащането на заема, лихвата и т.н.

''Всичките тези неща ние искаме да ги имаме разписани, сметнати и подписани. Освен това винаги сме казвали, че държим на максимално голямо и участие и на трети страни'', обясни още Трайков.

Строителството на атомната електроцентрала ''Белене'' започна още през 1980 г., но в началото на 90-те години проектът беше замразен поради липсата на финансиови средства и протести на еколози.

По време на визитата на тогавашния руски президент Владимир Путин през януари 2008 г. , България и Русия сключиха договор за изграждането на два ядрени реактора в Белене от "Атомстройекспорт" на стойност 3.997 млрд. евро. През септември същата година министър-председателят при управлението на ''тройната коалиция'' Сергей Станишев даде формален старт на проекта, като към края на годината германският енергиен гигант RWE беше избран за стратегически чуждестранен инвеститор в новата електроцентрала.

През зимата на 2009 г., обаче, проектът на практика отново беше замразен, след като германската компания, която трябваше да инвестира 2 млрд. евро срещу 49% дял от АЕЦ ''Белене'', се оттегли от проекта.

Заради поетите ангажименти София дължи ежемесечно на Москва по 5 млн. евро, които от януари така и не плаща, обясни за ''Дневник'' източник от икономическото министерство. В края на миналата година беше избран консултант по проекта - британската банка HSBC, която трябва да се произнесе доколко изграждането на централата ще бъде ефективно и рентабилно за България, коментира още ежедневникът.

#Атомстройекспорт #АЕЦ Белене #Женева #НЕК #Национална електрическа компания #Министерство на икономиката #енергетиката и туризма #Международен арбитражен съд #Париж #Росатом #Трайчо Трайков #министър на икономиката #иск #RWE #атомна електроцентрала #Москва #ядрен реактор