Обратно към пълната версия на статията »

Костов: Високата цена на тока пази НЕК от фалит

Костов: Високата цена на тока пази НЕК от фалит
Фирмите в енергетиката са заели господстващо положение на пазара и са започнали да злоупотребяват с него, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Фирмите в енергетиката са заели господстващо положение на пазара и са започнали да злоупотребяват с него, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов.

По думите му собствеността в енергетиката е разнообразна – държавна (НЕК и БЕХ), общинска, частна българска собственост и на чуждестранни инвеститори. Костов обаче е категоричен, че най-големият проблем на сектора е контролът, а органите, на които той е поверен, не защитават конкуренцията и потребителите.

„Те се вживяват в някакви други роли на квазиизпълнителна администрация, която дори изпълнява поръчки на монополистите“, каза Иван Костов пред Нова телевизия.

Той е категоричен, че пазарът повишава качеството на услугата, но подчерта, че е необходимо принудително въвеждане на правила за защита на конкуренцията.

„Предлагаме, ако има защита, тя да бъде за битовите домакинства. Останалите нека се сблъскат с пазара. Който се интересува да печели, да направи инвестиция“, заяви Иван Костов.

Той разкритикува принципа на прехвърляне на загубите от кражби върху изрядните платци на монополистите, като го определи като „сменена логика - натоварват нас с поддръжката на мрежата и кражбите“. Къде е тогава стимулът на монополистите да подобряват качеството на услугата, попита тъмносиният лидер.

Като решение на проблема той препоръча смяна на състава на всички такива органи и даде пример с Комисията за защита на конкуренцията, която се избира от Народното събрание, а след падането на Тройната коалиция съставът й не е бил сменен, за да й се даде „друг политически курс“.

Според Иван Костов възможността председателят на енергийния регулатор да се избира от Народното събрание няма да гарантира промяна, защото ДКЕВР на практика щяла да си остане „продължение на изпълнителната власт“.

Председателят на ДСБ даде друго обяснение за покачването на цените на електроенергията, освен предложените от ресорния министър Делян Добрев и ЕРП-тата по-дълъг отчетен период, повече почивни дни и по-ниски температури. Според Костов скъпата цена на тока спасява НЕК от фалит заради изразходваните за АЕЦ „Белене“ 2 млрд. лв.

„Смяната на собствеността не промени с нищо ситуацията на пазара. Той се промени от това, че в България има инсталирани 12 000 мегавата мощност, а се консумират 7000“, подчерта лидерът на ДСБ Иван Костов.

#Иван Костов #Синята коалиция #монополи #високи сметки #НЕК #ДКЕВР #ток #КЗК #конкуренция