Би Би Си: Чалгата в България - културен разрив

10 февруари 2013, неделя / 13:52;
Би Би Си: Чалгата в България - културен разрив
Достъпна и мелодична е, култура за масите, казват от „Пайнер" за музиката. Снимка: „Икономист“

От BBC; Автор: Ина Сотирова; Превод: БГНЕС

Пропитата със секс поп-фолк музика в България, позната като чалга, стана доста известна след скандалното решение да се отпуснат пари от еврофондовете на един от топ продуцентите й.

В Студентски град е сряда вечерта, кварталът е известен с нощния си живот и суперзвездата Андреа пее в местна дискотека. Облечена в бляскава черна рокля, тя е обградена от фенове. Както е станало традиция, има дъжд от салфетки, които са покрили пода с дебел пласт, приличащ на сняг. Но до него пък има високи токчета и малки черни рокли.

„Достъпна и мелодична е, култура за масите," казват от „Пайнер" за музиката.

Критиците обаче питат защо компанията получава субсидии за разширението си на пазара. „Пайнер" е един от най-успешните бизнеси в страната и включва не само изпълнителите, но и редица клубове. В крайна сметка компанията се оттегли от програмата, защото не можеше да чака процедурите на ЕС.

Йордан Матеев, главен редактор на „Форбс България", вярва, че „Пайнер" е взел това решение под обществения натиск.

„Дали ни харесва или не, чалгата е легален бизнес. Те щяха да вземат парите, но избраха да са по-малко мразени, цената бе 1 милион евро," заяви той.

Проблемът причини сериозни разриви. Режисьорът Теди Москов предложи бунт срещу популяризацията на чалгата, която символизира всичко долно, срамно и грешно за страната.

„Културата направи славни новооткритите герои на нашето време," казва експертът по чалга Венцислав Димов.

Новите герои се характеризират с материални признаци на капиталистически прогрес, добавя той. Дори хора, които не слушат музиката, се наслаждават на вечери в дискотеки и танци на чалга с приятели.

Такава е 25-годишната Елена Иванова. В 03:00 часа сутринта в събота и въпреки високите цени, „Син Сити" е пълен.

„Ходя на тези места, защото няма много други, където да отида. Не се виждам в тази музика. Не ми пречи и не ми носи нищо, но знам, че хората на моята възраст се свързват с певиците," твърди тя.

Димов предупреждава: „Ако сте роден след 1990 г. и животът ви е пълен с мръсните приказки от чалгата, може да я объркате с реалност".

24-годишната Кристина Деспотова е фен, но казва просто: „В крайна сметка, всички търсим нашите герои".