Обратно към пълната версия на статията »

Външно: ЕС ще помага на България да доведе разследването на атентата докрай

Външно: ЕС ще помага на България да доведе разследването на атентата докрай
Окуражени сме, че Ливан е готов да сътрудничи на София в разследването, обяви министър Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейските и евроатлантическите партньори на България ще помагат на страната ни да доведе докрай разследването на атентата в Бургас на 18 юли, съобщи пресцентърът на министерството на външните работи.

15 страни – членки на ЕС: Великобритания, Холандия, Испания, Италия, Малта, Гърция, Германия, Унгария, Франция, Естония, Швеция, Словакия, Дания, Австрия и Ирландия, са изразили готовност да окажат съдействие на България, за да бъде доведено разследването на този ужасяващ акт докрай и виновните за него да бъдат изправени пред правосъдието, се казва в изявлението.

Същата подкрепа страната ни е получила от САЩ, Австралия, Канада, Израел, както и от международни организации, сред които Европол.

Партньорите на страната ни поздравиха българското правителство за професионално проведеното разследване на атентата на летище Сарафово през юли миналата година, се казва още в изявлението.

„Намираме за особено окуражаваща публично изразената от премиера на Ливан позиция, че страната му е готова да сътрудничи на българското правителство в продължаващото разследване на атентата“, заяви министър Николай Младенов и благодари на всички партньори, в ЕС и извън него, помогнали на българските власти за разследването.

#България #Николай Младенов #Министерството на вътрешните работи #Бургас #атентат #Великобритания #Холандия #Испания #Италия #Малта #Гърция #Германия #Унгария #Франция #Естония #Швеция #Словакия #Дания #Австрия #Ирландия #САЩ #Австралия #Канада #Израел #Европол #Ливан