Обратно към пълната версия на статията »

България праща 4 военни медици в Мали

България праща 4 военни медици в Мали
Страните от ЕС подкрепиха военната операция в Мали, която започна Франция срещу настъпващите от север ислямистки въоръжени групи, свързани с терористичната мрежа „Ал-Кайда“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Четирима български военни медици ще участват в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.

Идеята за изпращане на военни медици в Мали съобщи военният министър Аню Ангелов в началото на седмицата в Хасково по време на официалната церемония по посрещането на военнослужещите от 23-тия български контингент, които се завърнаха след успешно участие в операцията на НАТО в Кабул, Афганистан.

Медицинският екип ще замине в африканската страна с решение на правителството най-вероятно в средата на февруари и ще бъде разположен в района на щаба на мисията в столицата Бамако.

Участието на България в Мали ще допринесе за изпълнението на дадения от Съвета за сигурност на ООН мандат във връзка с усилията на ЕС за дълготрайно решаване на кризата в страната.

Страните от ЕС подкрепиха военната операция в Мали, която започна Франция срещу настъпващите от север ислямистки въоръжени групи, свързани с терористичната мрежа „Ал-Кайда“.

#Мали #ЕС #Министерство на отбраната #ООН #Франция