Обратно към пълната версия на статията »

Арабистът проф. Владимир Чуков: Българското правителство избра хитра „хибридна" формулировка за „Хизбула" и атентата в Бургас

Арабистът проф. Владимир Чуков: Българското правителство избра хитра „хибридна" формулировка за „Хизбула" и атентата в Бургас
Проф. Владимир Чуков. Снимка: politika.bg
A A+ A++ A

Ексклузивно блиц интервю на Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) с арабиста проф. Владимир Чуков по повод изнесената информация след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност за ролята на про-иранската ливанска групировка „Хизбула" в атентата на Летище Сарафово в Бургас от 18 юли 2012г., в който загинаха петима израелски туристи и български шофьор.


Смятате ли, че изнесената след Консултативния съвет за национална сигурност информация, че проиранската ливанска групировка Хизбула стои зад атентата в Бургас от 18 юли 2012г., e правдоподобна?

На първо място е важно да се изтъкне, че официална позиция на президенството, което е официална институция на България, няма. Бих искал да подчертая това. Т.е. Продължава разследването. Това, което разбрахме, е изтекла в медиите информация, която за мен е вид тест.

Формулировката по отношение на ролята на „Хизбула", която са избрали от правителството, е много интересна. Тя е хибридна и наподобява поговорката „И вълкът сит, и агнето цяло".

Акцентът е поставен не върху „Хизбула", а върху военното формирование на „Хизбула".

Предполагам, че тази формулировка е подсказана от Лондон. Великобритания е единствената държава, която има подобен тип подход.

Т.е. Терористи са военните, но не и политиците от съответната групировка. По този начин общо-взето българското правителство се опитва да удовлетвори и двете страни.

Каква реакция очаквате от страна на „Хизбула" и на свързания с нея Иран?

Ще видим, това сега е тест. Официално становище на българската държава няма. Това е тестът. Те са разбрали какво е написано в доклада на българския КСНС и ще видим как ще реагират. Оставя се място за тестване и отреагиране. Този ход от страна на България е много хитър.

До момента България отказваше заедно с Израел да посочи „Хизбула" като виновник за атентата в Бургас. Това означава ли още по-силно сближаване на България с Израел и обвързване с израелската позиция?

Аз по-скоро смятам обратното. И отново ще спомена, че тук става въпрос за военното формирование на „Хизбула", не за самата организация „Хизбула".

Това означава, че България може да контактува с ливанските депутати от „Хузбула", така, както го прави Великобритания.

На практика това е едно хибридно положение, което дава да се подскаже, че България няма перспектива да посочи „Хизбула" и Иран.

Защото до този момент, който е посочил Иран като автор на подобен тип атентати като този в Бургас, веднага отива на международен съд. Можем да се досетим, че България едва ли би желала нещо подобно.

Полезно или вредно за българските интереси е обвързването на настоящия кабинет с Израел?

Много е сложно. Нека да го кажем директно – България трябваше да прави много сложна политика под повърхността.

Правителството на Бойко Борисов беше в много сложна ситуация да избира между Вашингтон и Брюксел.

Германия и Франция не желаят да се посочва „Хизбула" като виновник за атентата в Бургас и да се обявява за терористична организация от ЕС.

Но Вашингтон и Тел Авив искат точно това да стане. България се оказа между чука и наковалнята. Избрана е тази формулировка.

Ще видим в близките дни каква ще бъде реакцията. Очевидно ситуацията, в която е попаднало българското правителство, е много тежка. Но пак искам да повторя: официална позиция на президентството към днешна дата няма.

ТОВА ИНТЕРВЮ НА АНГЛИЙСКИ

ТОВА ИНТЕРВЮ НА РУСКИ

#Владимир Чуков #арабист #тероризъм #терористи #Хизбула #атентат #атентат в Бургас #терористичен акт #Летище Сарафово #Бургас #Летище Бургаз #Иран #Израел #израелци #САЩ #израелски туристи #Великобритания #Франция #Германия #КСНС #Консултативен съвет за национална сигурност