Обратно към пълната версия на статията »

Цветанов призна: Двама от терористите в Бургас са членове на „Хизбула“

Цветанов призна: Двама от терористите в Бургас са членове на „Хизбула“
Имаме данни за финансиране и съпричастност към „Хизбула", заяви Цветан Цветанов. Според него може да се направи обосновано предположени, че атентаторите са принадлежа ли към военното формирования на „Хизбула". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двама от тримата извършители на атентата в Бургас на 18 юли 2012 г. са членове на ливанската групировка „Хизбула“, обяви вътршният министър Цветан Цветанов след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Според данните на разследването до момента в терористичния атентат на летище Бургас на 18 юли миналата година, при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор, са участвали трима души.

И тримата са пребивавали на територията на страната с фалшива самоличност, с фалшиви шофьорски книжки от Мичиган, с които са наемали автомобили, регистрирали са се в хотели по българското Черноморие, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС.

По думите му, вече е установено „цялото ежедневие" на атентаторите от момента на първата им регистрация в България с фалшивите документи.

„Безспорно са установени двама с тяхната истинска самоличност, с паспорти на Австралия и Канада, които от 2006 г. и 2010 г. живеят на територията на Ливан," уточни Цветан Цветанов.

По думите на вътрешния министър, тримата са влезли на територията на Европа с истинските си самоличности, които вече са установени, а впоследствие са ползвали фалшивите си документи, изработени на територията на Ливан.

„Дори са влезли на територията на България с истинската си самоличност и после са излезли с истинската си самоличност от страната. Имаме данни за финансиране и съпричастност към „Хизбула"," заяви Цветан Цветанов.

Според него може да се направи обосновано предположени, че са принадлежа ли към военното формирования на „Хизбула".

С тази информация вътрешният министър направи дългоочакваното от страна на Израел и Запада признание за съпричастието на ливанската групировка към терористичния акт.

Нейното участие беше основната теза на Израел още в първите часове след атената, но през последните 6 месеца българските власти непрекъснато отказваха да потвърдят преди да разполагат с неопровержими доказателства.

#България #Цветан Цветанов #КСНС #атентат #Бургас #израелски туристи