Обратно към пълната версия на статията »

Найджъл Фараж: Не ви искаме лошите хора!

Найджъл Фараж: Не ви искаме лошите хора!
Найджъл Фараж стана известен с антиимигрантската си риторика, насочена към българите и румънците, трудовите ограничения за които отпадат от 2014 г. за територията на целия ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания не може да се справи с неограничения приток на неквалифицирана работна ръка, коментира лидерът на Британската партия за независимост (UKIP) Найджъл Фараж в интервю за Дарик радио.

„Да, вероятно има квалифицирани българи, които се чувстват дискриминирани. На тях искам да кажа твърдо, че не ние ги дискриминираме. Нашата партия иска квалифицирани работници да идват, да работят и да си плащат данъците“, обясни политикът, който стана известен с антиимигрантската си риторика, насочена към българите и румънците, трудовите ограничения за които отпадат от 2014 г. за територията на целия ЕС.

Британският политик коментира позицията си спрямо потенциалните български имигранти, след като българката Ралица Бехар му изпрати отворено писмо, публикувано първо в Новините.бг и Novinite.com, в което опровергава твърденията му и го кани в България да се увери лично, че греши. Найджъл Фараж още не е изпратил отговор на писмото.

„Моето послание към българите не е враждебно. Посланието ми е, че Великобритания отдавна страда от сериозна безработица сред младите - в момента тя е 22%. Просто не е възможно да отворим вратите си безусловно“, категоричен е Найджъл Фараж.

Според него не е редно новодошлите имигранти от самото начало да имат достъп до социалните помощи във Великобритания. Тази възможност трябва да им се отваря чак след 5-годишен престой, по време на който те ще са си плащали данъците в тази държава.

„Аз силно съм се старал да не демонизирам българи, румънци или поляци, но ще продължавам да твърдя, че трябва да действаме в полза на собствените ни национални интереси, а е очевидно, че не е в наш интерес да отпускаме социални помощи на хора, които не са били в страната ни поне пет години“, добави Найджъл Фарадж.

Той изрази и друго опасение – че при вдигането на ограниченията лошите хора могат да отидат на Острова заедно с добрите.

„Честно казано, ние не ви искаме лошите хора. Сигурен съм, че и вие не ги искате, но ние със сигурност не ги искаме! А според европейските закони, ако лошите ви хора дойдат в Англия и извършват престъпления, ние нямаме право да ги депортираме. А това е пълна лудост и поредният аргумент, който показва защо не искаме Великобритания да бъде част от ЕС и защо е важно да се проведе този дебат. Аз не определям всички българи като престъпници, но в България има голям проблем с организираната престъпност и аз не искам това да се превърне и в наш проблем“, категоричен бе политикът.

#организирана престъпност #UKIP #Партия на независимостта #Великобритания #Найджъл Фараж #имигранти #емигранти #Англия #ЕС #Европейски съюз