Обратно към пълната версия на статията »

Дянков отказва да обясни бонусите във финансовото министерство за 2012 г.

Дянков отказва да обясни бонусите във финансовото министерство за 2012 г.
От финансовото министерство заявили, че в края на 2012 г. не са получавани бонуси или друг вид допълнителни стимули както във ведомството, така и в подчинените му агенции, но не дали информация за цялата година. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков отказа да даде информация за раздадените бонуси и допълнителни материални стимули на подчинените му за 2012 г.

В отговор на искането на Дарик по Закона за достъп до обществена информация Дянков обясни механизма за допълнителни стимули на служителите в министерството.

Ведомството категорично отказа обаче да даде конкретна информация за допълнителни възнаграждения, защото това би било предоставяне на лични данни.

От финансовото министерство заявили, че в края на 2012 г. не са получавани бонуси или друг вид допълнителни стимули както във ведомството, така и в подчинените му агенции, но не дали информация за цялата година.

Министърът и зам.-министрите, както и шефовете на агенциите, са длъжни да подават годишна декларация за финансовото си състояние пред Сметната палата, където тя става публично достояние.

В писмото на Министерството на финансите се уточнява, че за една година един служител не може да получава допълнителни възнаграждения в размер на повече от 80% от основната му заплата.

Разходите за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати са в размер на не повече от 30% от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигуровки по бюджета на Министерството на финансите.

Това не е първият отказ от достъп до обществена информация на финансовото министерство. През 2012 г. Дарик осъди ведомството, след като то отказа да предостави информацията към коя парламентарна група са заявили принадлежност независимите депутати, след като напуснаха партиите и коалициите, с които бяха избрани в НС и как се пренасочва държавната субсидия, която следва всеки депутат.

#Симеон Дянков #Дарик #Министерство на финансите #бонуси #служители