Обратно към пълната версия на статията »

Зелените искат президентът да признае за грешките си

Зелените искат президентът да признае за грешките си
ПП „Зелените“ дадоха пресконференция на тема: За зелените каузи няма договорки и компромиси. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Зелените“ обявиха, че президентът Росен Плевнелиев трябва да признае грешката си за Корал и новогодишната си реч.

Борислав Сандов - съпредседател на ПП „Зелените“, каза, че президентът трябва да се извини и за Морската градина във Варна и Алея първа, предаде БГНЕС.

Случаите „Корал“ и „Морска градина – Варна“ са от времето, когато Плевнелиев беше регионален министър.

„Зелените“ също смятат, че една от причините за „Корал“ е тази, че държавата е пропуснала да оспори разрешенията за строителство на „Корал“.

В четвъртък министър Лиляна Павлова призна, че през 2010 г. регионалното министерство е „пропуснало“ да оспори в съда разрешенията за строителство на „Корал“ заради невнесена държавна такса от 20 лв. и обяви отмяната на издадените разрешения за строителство в къмпинг „Корал“.

„Има издадени три разрешения - едно за строителството на хотел и за трафопостове, ние сме ги отменили всичките, тъй като те се основават на обекти и проекти, одобрени през 2010 г. и тяхната давност е изтекла отдавна“.

През 2010 г. министър бе настоящият президент Росен Плевнелиев, а заместник му беше самата Павлова.

В четвъртък регионалното министерство обяви издадените разрешителни за строителство в къмпинг „Корал“ за незаконосъобразни.

Павлова побърза да поясни, че „инвеститорът може да актуализира плановете за строителство и да ги внесе за ново разглеждане“.

„През последните години тези, които са защитниците в съда на подобни застроителни намерения, са именно министерствата. Ние се съдим в съда не с инвеститорите, а с министерствата, които неправомерно дават положителни оценки за въздействие върху околната среда или други положителни документи за такива инвестиционни намерения, които явно нарушават закона.

Немалко от тях сваляме в съда, но не всички и жалко, но иначе е факт, че министерството тогава пропусна да обжалва, и това е една от причините „Корал“ да е застрашен по този начин“, каза Сандов.

Според него има решение на този случай: нужно е изграждане на нормативна база или закон, или защитена територия, която да гарантира, че това място ще остане по този начин.

Проблемът е, че голяма част от тези места вече са частни. Например дюните задължително са държавни, обясни той и каза, че те трябва да бъдат отново върнати на държавата и да се съхранят.

Протестите в София продължават, посочи съпредседателят на „Зелените“.

ПП „Зелените“ са официалните организатори на протестите.

Сандов подчерта, че и хората, които остават блокирани за по няколко минути, докато преминава шествието по софийските улици, са толерантни, защото осъзнават проблема.

Протестите ще продължат до намирането на трайно решение, за да се спрат възможностите да се презастроява в дивата природа.

Как ще продължат протестите, зависи от хората, които участват в тях.

Сандов посочи, че има очаквания да се блокира отново Орлов мост, ако не се вземат мерки.

Според него сега нещата, за разлика от предния път, не могат да се случат само с едно решение.

„Заради това излизането на Орлов мост не може да доведе до бързото решаване на въпроса, а не съм убеден, че хората могат да останат достатъчно дълго и чрез блокиране да се постигнат резултатите. Ние трябва да действаме на всички фронтове, но трябва да е ясно и на управляващите, че има хиляди хора, които са готови да излизат във всеки един момент и на по-крайни форми на протест“, каза Сандов.

„Зелените“ обясняват подкрепата, която властта оказва за построяването на втори лифт на Банско, с „Лобизъм от най-високо ниво“.

„Това да защитаваш едно незаконно намерение на хора, които вече доказано са нарушили същия закон, е чиста форма на лобизъм. Той не бива по никакъв начин да бъде толериран от българските граждани“, каза Сандов.

„Ние защитаваме не нашия частен интерес, а обществения – за всички българи, защото Национален парк „Пирин“ е за всички българи и най-вече на следващите поколения, които не бива да заварят там едни оголени скатове и загубена природа“, посочи той и допълни, че там вече трябва да се мисли за други форми на туризъм, които да допълват.

В позиция, която „Зелените“ разпространиха, има два въпроса към премиера и колегите му.

Първият от тях всъщност е: „Хората във ВМЗ – Сопот, които от месеци не са си плащали тока, защото не са си получавали заплатите, не заслужаваха ли повече вашето „гражданско“ внимание и какво точно ви мотивира да проявите „гражданска“ активност точно в случая с Банско?“.

Той посочи няколко случая на неправомерно изсечени гори в други планини с идеята да се прави писта.

Сандов изтъкна, че по същия начин има една поредица от случаи по Българското Черноморие - в района на Корал, Иракли, Камчийски пясъци и много други места, където са застрашени последните останали диви плажове и диви места и те са обект на защита от българското и от европейското законодателство.

Именно за да не се реагира след сигнали и да се скача след всеки багер, те обясняват идеята си за създаване на Национален парк „Черноморско крайбрежие“.

#Зелените #Корал #Росен #грешки #Лиляна #Павлова #Морска градина #ВМЗ #лифт #протести