Обратно към пълната версия на статията »

„Индипендънт": Защо Великобритания дескриминира българските студенти

„Индипендънт": Защо Великобритания дескриминира българските студенти
Румъния и България са в топ 10 на страните, чиито студенти искат да завършат висшето си във Великобритания. Снимка: Индипендънт
A A+ A++ A

Автор: Каталина Чобану, румънска студентка, вестник „Индипендънт"; Превод: БГНЕС

Те може и да са членове на ЕС, но законите в Обединеното кралство несправедливо дискриминират студентите от България и Румъния, които учат в страната.

Българските и румънските студенти, които искат да придобият висше образование във Великобритания, са изправени пред труден избор, след като Лондон удължи трудовите ограничения за двете нации до януари 2014 г.

Юлия Кошаревска, българска студентка първа година в Бристол, е запалена да получи добро образование, но е попаднала в бюрократичния капан и не може да намери работа.

България и Румъния са членове на Европейския съюз от 2007 г. насам. Автоматично те могат да търсят работа в държавите от блока, без да е нужно разрешително. Великобритания обаче има право да наложи ограничени права, ако сметне за икономически целесъобразно.

Румъния и България са в топ 10 на страните, чиито студенти искат да завършат висшето си във Великобритания. За учебната 2010-2011 г. в страната са учили 4615 българи, като цифрата нараства ежегодно.

Ситуацията е тревожна, защото много от тези студенти искат да намерят работа, за да финансират образованието си в следващите четири години. За съжаление, мнозина се отказват от мечтата си и са принудени да се върнат у дома.

Не е честно ние да нямаме същото право, каквото има останалата част от Европа. Очевидно е, че не можем да се конкурираме с други студенти от Западна Европа, които получават значителни суми от техните родители и дори от техните правителства. Ние не искаме от Англия да ни дава пари, а само да ни осигури право да работим, защото искаме да се образоваме.

Британското правителство има право да налага правила и регламенти, както намери за добре, за да защити британските граждани от изключително голяма имигрантска вълна от страните от Източна Европа. И все пак румънски и български студенти се представят добре във Великобритания, дори и в най-добрите университети като Кеймбридж и Оксфорд, така че те би трябвало да се възползват от статута си на европейски граждани.

#България #Румъния #Великобритания #ЕС #пазар на труда #образование