Обратно към пълната версия на статията »

Красьо Черния оправдан за лъжесвидетелстване

Красьо Черния оправдан за лъжесвидетелстване
Плевенският бизнесмен, добил известност като неофициалния съдебен брокер Красьо Черния, бе обвинен за лъжесвидетелстване за познанствата си с магистрати. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди оправдателната присъда на Красимир Георгиев.

Плевенският бизнесмен, добил известност като неофициалния съдебен брокер Красьо Черния, бе обвинен за лъжесвидетелстване.

Делото пред върховните магистрати бе образувано по жалба на Софийската градска прокуратура, която поиска поради допуснати нарушения на материалния и процесуалния закон делото да бъде върнато за ново разглеждане.

През февруари Софийският районен съд осъди Красимир Георгиев на 2 години условно, но на 31 май Софийският градски съд отменени присъдата и Красьо Черния бе оправдан за лъжесвидетелстване за познанствата му с магистрати.

Тогава той обяви, че когато се е запознавал с магистратите, не е знаел с какво се занимават и впоследствие е разбрал от медиите за техните постове.

Освен делото за лъжесвидетелстване, Красимир Георгиев беше оправдан от Софийски градски съд през април месец и по делото за укриване на данъци в размер на около 95 000 лева в периода 2006-2008 година.

Присъдата за укриване на данъци не бе публична и бе прочетена при закрити врати. Така за оправдаването си съобщи лично Георгиев.

Срещу него има още едно, трето, дело – за търговия с влияние в съдебната система, което обаче няма да стигне до съдебна зала, тъй като е било прекратено от разследващите.

Скандалът с Красьо Черния избухна в средата на 2009 г., когато членът на ВСС Иван Колев обяви, че срещу 200 000 евро „черничък плевенчанин с ланци" обещава да осигури между 8 и 13 гласа от членовете на съвета при избора на висши магистрати.

Проверка на ВСС по-късно установи, че в тефтерчето на Красьо са фигурирали имената на десетки магистрати, провели общо 246 телефонни разговора с него.

Впоследствие контактувалите с Красимир Георгиев магистрати, сред които и членове на ВСС, бяха наказани или дисциплинарно уволнени.

#лъжесвидетелстване #Красимир Георгиев #Красьо Черния #ВСС #търговия с влияние #ВКС