Обратно към пълната версия на статията »

Аню Ангелов отново не получи пари за нови изтребители

Аню Ангелов отново не получи пари за нови изтребители
Внесеният доклад „Придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка“ ще даде на Ангелов официално правото да води преговори за покупка на самолетите без търг . Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Предложението на министъра на отбраната Аню Ангелов за закупуване на западни бойни самолети отново не беше прието от Министерския съвет.

Според виенния министър причината е липсата на съгласуване от някои министерства, предаде Би Ти Ви.

Отказът на МС е второто временно отлагане на процедурата за покупка на изтребителите.

По неофициална информация финансовият министър Симеон Дянков се противопоставя на отпускането на пари за самолетите, които по неофициални данни възлизат на 700 млн. лв.

С новите бойни самолети България от години планира да замени руските МиГ-29. Желаните машини са осем 32-годишни самолети F-16 от Португалия.

Внесеният доклад „Придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка“ ще даде на Ангелов официално правото да води преговори за покупка на самолетите без търг и до 1 март 2013 г. да докладва.

Ако сделката за португалските изтребители се осъществи, това ще е най-скъпата покупка на Кабинета, която ще плащат бъдещите правителства до 2020 г.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #изтребители #F-16 #Португалия #сделка #самолети #Министерски съвет