Обратно към пълната версия на статията »

Раздаването на бонуси на магистратите е гнусно според Дянков

Раздаването на бонуси на магистратите е гнусно според Дянков
Министърът обясни, че не е против допълнителните възнаграждения и дори смята, че е добре бонусна система да има навсякъде, но тя трябва да има някакво ограничение. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Раздаването на бонуси на магистратите е „гнусно на фона на несправянето им“, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Дянков добави още, че това е „най-нереформираният и най-критикуваният от Европа сектор“, предаде Нова телевизия.

„Те знаят, че аз съм задължен формално - по закон, да подпиша, но на фона на всичко останало в страната и при явното несправяне на съдебната система просто не разбирам защо това се прави“, каза Дянков.

Той добави, че няма инструмент, с който да противодейства на раздаването на бонуси на магистратите, защото бюджетът на съдебната система е отделен.

„За да получаваш нещо, ти трябва да си показал не само че работиш добре, а още по-добре. Те трябва да се засрамят и да кажат: „Ето, тази година няма да взимаме бонуси“, смята още Симеон Дянков.

Той обясни, че не е против допълните възнаграждения и дори смята, че е добре бонусна система да има навсякъде, но тя трябва да има някакво ограничение, „нещо, което в комисиите не се случваше досега“, добави финансовият министър.

По отношение на приетия в четвъртък бюджет за 2013 г. Дянков отбеляза, че опозицията е била изключително слаба при разглеждането му, тъй като нито лидерът на БСП Сергей Станишев, нито този на ДСБ Иван Костов се е появил.

„Алтернативен бюджет от БСП не чухме нито веднъж. Най-бързо приетият бюджет. Аз съм много изненадан. Те всъщност нямат алтернативно мислене“, каза Дянков.

По повод допълнителните средства за пенсионерите министърът заяви, че в понеделник ще стане ясно дали има излишък от ноемврийския бюджет, което ще определи и дали ще бъдат отпуснати средствата.

По време на обсъждането на бюджета майки излязоха на протест пред парламента, недоволни от детските надбавкия.

„Вдигането с 10 лева на майчинските надбавки няма да има смисъл. За да се почувства като социална политика, сегашната сума трябва да се удвои или утрои“, коментира Дянков.

Според него е необходимо първо да се реши по-важният въпрос - да се направи инвестиция в увеличаване на местата в детските градини, тъй като към момента те са недостатъчни, а едва след това да се увеличат парите за детските надбавки.

„Като не си финансов министър, всеки казва „Защо не дадете тук едни 20 милиона?“. Но даваш ли пари в нереформираните сектори, не получаваш по-високо качество. Сега всички искат повече пари, но никой не казва откъде да дойдат те, а парите са едни и същи“, добави Симеон Дянков.

#Министър на финансите #Симеон Дянков #магистрати #съдебна система #бонуси #детски надбавки