Обратно към пълната версия на статията »

Край на стачката в БДЖ?

Край на стачката в БДЖ?
Всички влакове от Централна гара София в момента се движат по разписание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички влакове от Централна гара София в момента се движат по разписание, съобщиха от БДЖ.

Само един международен влак е спрян от движение, тъй като кондукторката му стачкува. По данни на БДЖ в момента стачкуват общо 63-ма души, съобщи БГНЕС.

От своя страна Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ, заяви, че засега няма решение за спиране на стачката.

„Като цяло стачката продължава“, допълни Бунев.

Това, че са пуснати да се движат влаковете на Централна гара София, Бунев коментира така: „Това не значи, че няма да има стачка“.

От 24 ноември насам работниците и служителите в БДЖ стачкуват, като всеки ден оттогава насам се спират влаковете в страната между 8 и 16 ч.

От ръководството на БДЖ преди дни заявиха в отворено писмо, че стачката вече е незаконна заради влезлия в сила нов график на движение на влаковете.

В писмото се посочва, че арбитражните решения за транспортно обслужване са издадени въз основа на стария график. От КНСБ заявиха, че стачката продължава да е законна.

И вчера се проведоха преговори между синдикатите и ръководството на БДЖ. До момента нито една от страните не отстъпва. Стачката продължава.

Очакват се преговорите да продължат неопределено време. Надявам се да се опитаме да възстановим доверието и да сближим позициите с ръководството на БДЖ. Това заяви Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България.

От своя страна Владимир Владимиров, председател на УС на БДЖ, каза, че според него стачката ще приключи тази седмица. Вече 940 души са приели предложението на БДЖ. Очаквам до края на месеца те да се приближат към 2000, допълни Владимиров. Преговори за КТД не се водят под натиск, възмути се той.

#София #гара #Бунев #Петър Бунев #КНСБ #разписание #влакове #стачка #БДЖ