Обратно към пълната версия на статията »

Шарков: СДС се превърна в изтривалка

Шарков: СДС се превърна в изтривалка
Ваньо Шарков категорично заяви, че депутатите от Синята коалиция няма нито да издигат, нито да подкрепят ничия кандидатура за Конституционен съдия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жалко е, че СДС се превърна в изтривалка, заяви депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков в кулоарите на парламента.

Така изключеният от десницата народен представител коментира новината, че независими депутати ще внесат кандидатурата на СДС за конституционен съдия в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Скандалът в СДС се разрази след уговорката между лидера Емил Кабаиванов и премиера Бойко Борисов десницата да номинира кандидат за член на Конституционния съд, когото депутатите от мнозинството да подкрепят.

Сините депутати моментално се обявиха против такъв сценарий и отказаха да внесат издигнатата от СДС кандидатура на президента Петър Стоянов, който междувременно се отказа от номинацията под предлог, че не може да остави международните си ангажименти.

Впоследствие СДС номинира в четвъртък прокурор Галя Гугушева, а с внасянето на кандидатурата й се наеха отцепници от парламентарната група на „Атака“.

Ваньо Шарков категорично заяви, че депутатите от Синята коалиция няма нито да издигат, нито да подкрепят ничия кандидатура за конституционен съдия.

„Дали ще гласуваме против или няма да участваме в гласуването, няма абсолютно никакво значение“, добави той и нарече последните развития по скандала в СДС „сделчици“.

Според Ваньо Шарков ръководството на СДС няма да изключи от партията останалите шестима депутати, защото ги е страх, „а вероятно не са намерили кои други да ги сменят“.

„Това обаче е подмяната в СДС с използването на независимите депутати, хора минали през една купчина партии“, каза Ваньо Шарков.

По думите му в разгара на скандала станало ясно, че тримата изключени от СДС депутати – самият Ваньо Шарков, Мартин Димитров и Димо Гяуров, са били изключени още през май, а независимите депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ, трябвало да направят това към СДС, за да пренасочат субсидиите си.

„А една такава смяна може да покаже само докъде стига глупостта на хората, които ръководят синята партия... и го казвам със съжаление“, завърши Ваньо Шарков.

#СДС #Ваньо Шарков #депутат от СК #Конституционен съд #КС #Петър Стоянов #Галя Гугушева #Емил Кабаиванов #председател на СДС #„Атака"