Обратно към пълната версия на статията »

Влаковете спряха за 20-и ден

Влаковете спряха за 20-и ден
В крайна сметка синдикатите и ръководството на БДЖ не се разбраха и стачката продължава 20-и ден поред. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стачката на железничарите продължава неотклонно вече 20-и ден, като по-голямата част от влаковете спряха и във вторник сутринта и няма да се движат до 16 ч.

Работниците и служителите в БДЖ стачкуват от 24 ноември заради съкращенията на персонал и влакове, обявени преди това от ръководството на БДЖ.

От ръководството на БДЖ преди дни заявиха в отворено писмо, че стачката вече е незаконна заради влезлия в сила нов график на движение на влаковете.

В писмото се посочва, че арбитражните решения за транспортно обслужване са издадени въз основа на стария график. От КНСБ заявиха, че стачката продължава да е законна.

Провелите се в понеделник преговори между синдикатите и ръководството на БДЖ за пореден път се провалиха, като нито една от страните не отстъпва от исканията си.

„Стачката продължава. Очакват се преговорите да продължат дълго. Надявам се да се опитаме да възстановим доверието и да сближим позициите с ръководството на БДЖ“, заяви Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България, цитирана от БГНЕС.

От своя страна Владимир Владимиров, председател на УС на БДЖ, каза, че според него стачката ще приключи тази седмица.

Вече 940 души са приели предложението на БДЖ да бъдат съкратени в замяна на шест месечни заплати.

„Очаквам до края на месеца те да се приближат към 2000. Преговори за колективен трудов договор не се водят под натиск“, заяви Владимиров.

#БДЖ #стачка #Петър Бунев #Владимир Владимиров #КНСБ #синдикат #колективните трудови договори #влак #синдикати #работници #протест