Обратно към пълната версия на статията »

Ето кои са лошите навици, обричащи на бедност

Ето кои са лошите навици, обричащи на бедност
A A+ A++ A

Основният навик, който води до бедност, е липсата на житейски цели, казва психологът и експерт по системно личностно развитие Александър Петришчев. Друг негативен фактор е неумението да се планира, съобщава Мозлента.

Почти всички хора нямат абсолютно никаква представа за това къде отиват и как се виждат след година, две и още повече след десет години. Една глобална, голяма цел изпълва живота със смисъл, дава много енергия, помага да се направи избор, представлява отправна точка, отбелязва експертът.

Когато човек не е в състояние да планира действията си, продължава психологът, вниманието му се разконцентрира. В този случай се извършват много действия, но те не водят до желания резултат, а до прегаряне, обясни експертът.

Петришчев посъветва да се определят правилно приоритетите и, ако е необходимо, да може да се жертват някои части от живота, за да се постигне определена цел. Според експерта обаче е важно да не забравяме да компенсираме тези лишения. Експертът също така препоръча да се опитаме да променим шаблонното мислене, да развием въображението си и да се научим да гледаме на ситуациите от различни ъгли.

По-рано доцентът от катедрата по социология, психология на управлението и история на ГУУ Ирина Шчербакова съобщи, че емоционалното прегаряне и хроничният стрес се превръщат в основен проблем на съвременното общество.

Като основни причини за прегарянето Шчербакова посочи повишеното работно натоварване, монотонните дейности, противоречивите изисквания на ръководителите, липсата на обща цел в екипа, липсата на обещани възнаграждения, разединението на служителите, както и несъответствието на заплатите с извършената работа.

За да се справите с емоционалното прегаряне, психологът съветва да не довеждате тялото до пълно разтоварване, да изключвате мобилния телефон поне за половин ден, да добавите музика в живота си, да не се страхувате да поискате помощ, както и да търсите промяна и да променяте себе си.

#безпаричие #пари #бедност