Обратно към пълната версия на статията »

Светлата седмица ни носи гръмотевични бури и градушки, след 15-и май пристига лятото с 35-градусови жеги

Светлата седмица ни носи гръмотевични бури и градушки, след 15-и май пристига лятото с 35-градусови жеги

Pixabay

A A+ A++ A

В следващите две седмици времето ще продължи да следва обичайния си пролетен ритъм с валежи, които все по-често ще бъдат съпроводени с гръмотевични процеси.

Гергьовден ще е тих и слънчев, с дневни температури до 26-27 градуса в Дунавската равнина. По планините на Западна България и около тях следобед ще има превалявания с гръмотевици. На изолирани места ще има условия за локални бури с градушки.

Снимка: НОВА

От вторник нататък започва нов гръмотевичен период с висок риск от градушки. През деня кратки валежи ще има в западните райони, докато в Централна и Източна България ще остане слънчево. Температурите ще достигнат до 28 градуса в Северна България.

В сряда гръмотевична облачност ще се образува на много места в страната. В четвъртък и петък валежите ще продължат, като за трите дни в отделни точки на Западна и Централна България ще се акумулират валежи до 60-70 литра на квадратен метър.

Снимка: НОВА

Преовлажняването на земята е предпоставка за повишаване на речните нива, а в планинските райони - и за активиране на свлачищни процеси. Ще се понижат и дневните температури – най-прохладно ще е четвъртък и петък, с преобладаващи температури между 13 и 18 градуса. През почивните дни времето ще се успокои – валежите ще са на малко места, а температурите ще тръгнат нагоре.

Снимка: НОВА

В дните преди средата на месеца времето ще остане неустойчиво, с локални гръмотевични валежи.

От 15 май нататък първоначалните прогнози сочат по-стабилен слънчев период с по-малко смущения, който ще обхване дните поне до 20 май. Има изгледи тогава да се реализират и най-високите майски температури – до около 35 градуса.

При такъв сценарий обаче всяко смущение ще създава висок риск от мощни гръмотевични бури с градушки, сочи прогнозата на НОВА


#седмична прогноза за времето