Обратно към пълната версия на статията »

Война в Близкия Изток: Иран изстреля ято дронове срещу Израел

Война в Близкия Изток: Иран изстреля ято дронове срещу Израел
A A+ A++ A

Иран е изпратил ято дронове към Израел в събота, създавайки пряка военна конфронтация между двете страни, която заплашва да се превърне в регионална война, съобщава The wall Street Journal.

Израелският военен говорител Даниел Хагари каза, че Иран е изстрелял дронове от територията си към Израел късно вечерта в събота. Военните са "в повишена готовност и постоянно следят оперативната обстановка".

По-рано в събота президентът Байдън побърза да се върне в Белия дом, за да се срещне с екипа си по национална сигурност, докато американски служители се подготвят за възможен ирански военен удар.

Точно как и кога Иран може да отмъсти след нападение в Сирия, при което според него Израел е убил един от неговите висши генерали, зависи от Техеран. Но някои американски служители изразиха безпокойство от поетапна атака с дронове и балистични ракети, която може да започне под прикритието на тъмнината.

Белият дом съобщи, че Байдън е прекъснал пътуване през уикенда до Рехобот Бийч, Делауеър, и ще се срещне с екипа си по национална сигурност във Вашингтон "за събитията в Близкия изток“. Официален представител на САЩ потвърди, че темата е Иран.

Завръщането на Байдън във Вашингтон дойде, когато министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обсъди "спешни регионални заплахи“ с израелския си колега, според изявление на говорител на Министерството на отбраната.

Иран се зарече да отговори със същото на израелския въздушен удар срещу сграда на иранско консулство в Дамаск на 1 април, при който бяха убити седем членове на Революционната гвардия, включително генерал. САЩ обявиха, че ще подкрепят изцяло Израел, ако Иран го нападне.

Напрежението между Израел и Иран се увеличи значително, след като ХАМАС нападна Израел на 7 октомври миналата година, убивайки приблизително 1200 души. Оттогава военният отговор на Израел включваше убийството на множество високопоставени ирански командири, както и командири на ХАМАС, която Иран финансира и въоръжава, чрез въздушни удари.

Атентатът от 1 април обаче беше смятан за изключително провокативен, защото удари дипломатическо съоръжение и представлява едно от най-високопоставените убийства на ирански служител от десетилетия.

Оттогава Израел се подготвя за ирански отговор. В събота Израел актуализира насоките си за извънредни ситуации за цивилни за първи път след удара в Дамаск. Израел затвори училищата в цялата страна до вторник и ограничи броя на събиранията, въпреки че антиправителствените протестиращи се събраха в Тел Авив в събота вечерта.

#Иран #Израел #война #Близкия изток