Обратно към пълната версия на статията »

Какво ще предпочете Борисов - Радев или ПП-ДБ? Вероятността за нови избори е огромна

Какво ще предпочете Борисов - Радев или ПП-ДБ? Вероятността за нови избори е огромна
A A+ A++ A

За Борисов - факт е, че успя да удържи партията си след срива от 2020 година, но този процес не е приключил и отрицанието към него не е намаляло, поне в достатъчна степен, че да може да управлява самостоятелно или с ДПС.
Да, трябва да избира между две "злини" - първата е да се справи с нарастващото брожение в ГЕРБ, че властта им се изплъзва. Няма как да управлява с ПП-ДБ, без да пусне властта, а това означава по-малко възможности да храни с власт членовете на собствената му партия.
Има вариант да предпочете Румен Радев да управлява със служебни правителства или да остави за известно време Денков да управлява "в оставка", докато преценява при какви варианти ще загуби повече власт. Явно при споразумение с ПП-ДБ ще загуби повече власт отколкото при договорка с Радев и служебни кабинети. "Магнитски" го притеснява, но по-малко, защото е легнал в партер и е в режим турбоатлантизъм. Ще дава всичко, за да оцелее финансово, а след това и физически..
По-големият проблем от мира в ГЕРБ за Борисов е че постепенно събужда всички тези сили, които протестираха през 2020 година, защото както показаха Нотариуса, Петьо Еврото - системата, която го крепи на власт, и която лично подкрепя, е гнила до неспасяемост и се разпада. А без прокурори, съдии, МВР, служби - властта на Борисов му е нужна за гаранция за собствената неприкосновеност.
Ето ви още един аргумент защо при новите разбирателства при ротацията, нито прокуратурата ще пусне, нито службите, нито МВР. Това пък прави оставането в управление на ППДБ безсмислено.
Какъв извод си правите от горното? Да започнем с това, че вероятността за нови избори е огромна.
Ако не надделее страха и инстинкта за самосъхранение на Борисов. Той е важния фактор - Пеевски е политически маргинал след съпредседателството в ДПС и сривът в одобрението му - в рамките на електоралната тежест на ДПС., дори по-малко.
Какво ще предпочете Борисов - Радев или ПП-ДБ?

#Илиан Василев