Обратно към пълната версия на статията »

Сенегал благодарен на „братска“ България

Сенегал благодарен на „братска“ България
Външният министър Николай Младенов изпраща сенегалския си колега Мадике Нианга. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сенегал се превръща в една от „приоритетните дестинации“ за България в Африка, декларира българският външен министър Николай Младенов при посещението в София на сенегалския му колега Мадике Нианга.

„Днес начертахме амбициозен план за възстановяване на икономическите и политическите контакти между двете страни. България и Сенегал могат да допринесат много за развитието на регионите, в които се намират“, каза министър Младенов пред журналисти в четвъртък.

Той и колегата му са обсъдили изграждането на семейни ферми. Това според Младенов е област, в която София може да окаже експертна подкрепа за африканската държава.

Българският дипломат номер едно посочи също, че Сенегал е вход за много инвестиции в Западна Африка, което е една от причините да е важен за България като дестинация.

„Сенегал е щастлив да счита България за свой партньор. Това е първата крачка по пътя на постоянните ни отношения“, заяви сенегалският външен министър Нианга, който благодари „за братското посещение“ в София.

Според него България и Сенегал имат голям потенциал за развитието на сътрудничеството в икономиката, науката и областта на международните отношения.

Той също така благодари предварително за помощта, която България ще окаже в изграждането на семейни ферми, тьй като според него това ще помогне на Сенегал да се справи с глада и да се развие по-добре икономически.

Справка от сайта на МВнР сочи, че България установява дипломатически отношения със Сенегал през 1967 г., като сенегалският посланик със седалище в Москва се акредитира и в България. Към януари 2009 г. няма акредитиран посланик на Сенегал в София.

През 2001 г. е даден агреман за акредитирането в Република Сенегал на българския посланик от Лагос, Нигерия, но впоследствие той не връчва акредитивни писма.

През 2005 г. президентът Абудулай Уад бе в България за участие в 53-тия конгрес на Либералния интернационал в качеството си на заместник-председател. По-късно тогавашният външен министър Ивайло Калфин прави посещение в Сенегал.

#Сенегал #Африка #министър на външните работи