Обратно към пълната версия на статията »

Найденов две седмици „на тръни“

Найденов две седмици „на тръни“
Найденов призна, че за самия него това са били две напрегнати седмици с много нерви. Снимка: Министерство на земеделието и храните
A A+ A++ A

Мирослав Найденов призна, че не може да определи цената на протестите с тракторите, и допълни, че за самия него това са били две напрегнати седмици с много нерви.

„Протестите на зърнопроизводителите, продължили десет дни, струват много и като логистика, и като издръжка на тези хора, които спаха в тракторите“, каза министърът на земеделието и храните пред Дарик радио.

„Ние имахме примера и не трябваше да се стига до дотам. Лошият гръцки пример го имахме. Аз се опитах да обясня на зърнопроизводителите, преди да пристъпят към тези действия, че едва ли това ще доведе до нещо повече от това, което се случи, т.е. една полемика в обществото, от която самите те нямаха нужда“, каза още министърът.

„Те зададоха въпроси, на които ние отговорихме като правителство. Но те не отговориха на голяма част от въпросите, които зададе обществото“, обясни той.

Найденов уточни, че по рамката, която правителството подписа със земеделците през октомври, е работено повече от половин година.

„Тя беше обект на търсене на консенсус и разправии между самите сектори. Когато стигнахме до финалната й част, това наистина се случи седмици преди изборите, ние ясно и честно им казахме, най-вече самият финансов министър Симеон Дянков, че няма такава практика да се подписва финансова рамка, преди да бъде приет бюджетът“, каза той.

Министър Найденов допълни, че в документа изрично е уточнено, че условията ще бъдат спазени, ако има финансова възможност за това.

„Подписахме с това условие, че „при възможност за отразяване на тази рамка в Бюджет 2012“, подчерта Найденов, като отбеляза, че бюджетът може да е рестриктивен, „но за първи път е справедлив и всеки ще вземе колкото заслужава“.

След два дни престой пред Храм-паметника „Св. Александър Невски“ в сряда, 7 декември, 165-те трактора на протестиращите фермери напуснаха София.

С това националните протести на земеделците бяха временно прекратени. Фермерите очакват държавата да изпълни поетите ангажименти към земеделския сектор, в противен случай протестите ще бъдат възобновени на 31 януари 2012.

#Мирослав Найденов #Найденов #министър #министър на земеделието и храните #фермери #земеделци #трактори #рамка #бюджет #протести